Juridisk långbänk för rovdjursjakt

Både licensjakten på varg och lodjursjakten i Gävleborg ligger fortfarande för avgörande hos Förvaltningsrätten i Stockholm. Foto: Martin Källberg

Förvaltningsrätten i Stockholm har fortfarande inte avkunnat sin dom om det var rätt eller fel att besluta om licensjakt på varg tidigare i vinter.
Förvaltningsrätten har heller inte avgjort om föreningen Djurens rätt har talerätt i målet om licensjakt på lodjur i Gävleborgs län.

Den 10 januari i år överklagade Världsnaturfonden, Naturskyddsföreningen och Rovdjursföreningen Naturvårdsverkets beslut om licensjakt på 30 vargar i några mellansvenska revir. Överklagandet gjordes med hjälp av ekonomisk finansiering från Naturvårdsverket.
Den 15 januari stoppade, inhiberade, Förvaltningsrätten i Stockholm jakten.
Jakttiden var mellan 1 och 15 februari. Men trots att det snart gått två månader sedan jaktens sista dag passerades har förvaltningsrätten inte avkunnat dom i målet.

Stoppad lodjursjakt

Den 14 februari i år fattade Naturvårdsverket beslut om licensjakt på sex lodjur i Gävleborg.
Jakten skulle inledas 11 mars och pågå hela mars månad.
Den 10 mars stoppades jakten efter att föreningen Djurens rätt överklagat.
Förvaltningsrätten i Stockholm har ännu inte tagit upp om Djurens rätt har talerätt i fallet. Men då jakttiden på lodjur tog slut för en vecka sedan i länet, spelar det i praktiken ingen roll vad förvaltningsrätten kommer fram till.
Om rätten bedömer att Djurens rätt har talerätt kommer förvaltningsrätten i nästa skede att pröva föreningens överklagande. Både förvaltningsrättens beslut om talerätt och ett eventuellt juridiskt beslut i fallet kan överklagas till kammarrätten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev