Skogsren kan minska vargkonflikt?

Skogsägaren, biologen och läraren vid Umeå universitet Stig-Olof Holm vill att skogsvildren ska återetableras i Sverige för att minska vargkonflikten i landet.
Tanken är att återinföra ett bytesdjur till vargen som fanns tidigare, men som människan utrotat. Det befintliga hägnet för skogsvildren i Järvsö kunde utökas till ett större område. Liknande hägn bör uppföras i Mellansverige. En ”buffertzon” norrut mot renskötselområdet bör etableras.
Det skriver Stig-Olof Holm, skogsägare, biolog och universitetslärare i Umeå i en debattartikel i Västerbottens-Kuriren.
Äter marklavar
Han menar att om vargantalet samtidigt hölls på en stabil nivå genom jakt, skulle fler älgar och rådjur bli över till tvåbenta jägare. Vargkonflikten skulle därmed kunna mildras.
Skogsvildrenen äter vintertid främst marklavar, vilka inte föredras av andra hjortdjur. Skogsvildrenen konkurrerar därför inte med älg, dovhjort, kronhjort och rådjur om maten, anser Stig-Olof Holm.
Behövs flera tusen
– Det blir lite absurt om man ska införa nya arter för att föda vargen, tycker Jägareförbundets Gunnar Glöersen.
– Jag tror det skulle upplevas som en provokation bland de som tvingas leva med varg, om man ska börja ”mata vargar”. Det skulle nog dessutom behövas flera tusen skogsrenar och hur skulle en sådan stam kunna byggas upp när vargen redan är etablerad?
Gunnar Glöersen säger att han inte kan skogsvildrenens biologi, men att kanske även skogsindustrin skulle ha synpunkter på eventuella skogsskador.
– Men den kanske skulle kunna vara ett intressant framtida jaktvilt, säger han.
Beslut om skyddsjakt
I Finland går skyddet av skogsrenen före skyddet av vargen. Där det finns skogsren är finnarna därför snabbare att ta beslut om skyddsjakt på varg. Men där ska skogsrenen även återintroduceras i områden utan varg.
Inte samma art
Skogsvildrenen är inte samma underart som tamren/fjällvildren utan en annan underart till ren. Skogsvildrenen utrotades från Sverige på 1800-talet.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.