(M) En ny jaktmyndighet kan förhindra dessa problem
Med anledning av Naturvårdsverkets bidrag till Naturskyddsföreningen och till projektet Claws and laws har Svensk Jakt kontaktat riksdagspartiernas ekonomisk-politiska talespersoner för att få deras åsikter.
Moderaternas Anna Kinberg Batra svarar:
Naturvårdsverket har under de senaste åren delat ut projektbidrag som, bland annat, ska gå till att pröva och driva vargfrågan, alltså Naturvårdsverkets beslut, i svensk domstol och i EU-kommissionen. Bidragen är på 2.500.000 kronor årligen och går bland annat till lönerna för Naturskyddsföreningens två jurister.
Naturvårdsverket ger också bidrag till forskningsprojektet ”Claws and laws” som ska få fram ett referensvärde för gynnsam bevarandestatus för stora rovdjur, något som riksdagen och Naturvårdsverket redan beslutat om. Bidraget är på 5.000.000 kronor.
Naturvårdsverket ger bidrag till projektet ”Claws and laws” för att få fram ett referensvärde som riksdagen och Naturvårdsverket redan vid årsskiftet har beslutat om. Vad är dina tankar som ekonomisk-politisk talesperson om det?
– Moderaterna anser att gynnsam bevarandestatus ska bestämmas politiskt, men att det måste bygga på vetenskapliga underlag. Vi valde att besluta om ett intervall vari gynnsam bevarandestatus ligger, det vill säga 170–270 vargar. Sedan var det upp till Naturvårdsverket att fastställa referensvärdet inom detta intervall. Den rovdjursproposition som Alliansen la fram bygger på mycket gediget forskningsunderlag, och få, om ens några, länder har så god överblick över sin vargstam som Sverige har. Det upp till Naturvårdsverket att beslut om de forskningsanslag man ger. Via regleringsbrev kan regeringen för kommande fördelning ändra riktlinjerna om man finner den nuvarande fördelningen inte uppfyller de mål som regeringen inte har.
Naturvårdsverket är en part i de juridiska vargjaktprocesser som pågår i domstolar, och ger bidrag till den andra partens juridiska kostnader. Så båda parter och domstolens kostnader finansieras av skattebetalare, vad tycker du om det?
– Det kan det upplevas som principiellt problematiskt när skattebetalarnas pengar används för att motverka demokratiskt fattade beslut. Jaktlagsutredningen har föreslagit en ny jaktmyndighet i sitt delbetänkande. Om en sådan myndighet blir verklighet kan det förhindra denna typ av problem i framtiden, eftersom myndighetsuppdraget i så fall blir mer renodlat.
Är det lämpligt att en statlig myndighet finansierar obstruerande av egna beslut?
– Många myndigheter ansvarar för att fördela bidrag till olika organisationer och det är inte helt ovanligt i vårt rättssamhälle att staten i olika sammanhang bidrar till föreningar, organisationer och enskilda för att de ska kunna tillvara sina intressen även om det går staten emot.
Partiernas ekonomisk-politiska talespersoner svarar:
Anders Sellström (KD) 27 mars
Magdalena Andersson (S) svarade inte. Istället svarar Matilda Ernkrans (S) i Miljö- och jordbruksutskottet 28 mars
Ulla Andersson (V) 29 mars
Anna Kinberg Batra (M) 30 mars
Per Bolund (MP) 31 mars
Dessa politiker har trots påminnelser inte svarat på våra frågor: Carl B Hamilton (FP), Per Åsling (C), Sven-Olof Sällström (SD)
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.