KD: Vargsituationen är beklaglig
10 december 2013 beslutade riksdagen att vi ska tillåta licensjakt på varg i landet och att länsstyrelserna själva ska fatta beslut om skyddsjakt på stora rovdjur. Båda delarna i riksdagsbeslutet har därefter stoppats på grund av överklagningar till domstolar. Vad tycker Irene Oskarsson (KD) om det?
– Det är beklagligt. Inför nästa år hoppas jag att Naturvårdsverket delegerat besluten om licensjakt till länsstyrelserna och som följd av detta eventuella överklaganden hanteras av Naturvårdsverket. Vilket som jag ser det skapar en effektivare process för frågorna.
Vad är viktigast för dig och ditt parti: Att det går bedriva löshundsjakt i hela landet eller att det finns en stark vargstam med höga, lokala vargkoncentrationer?
– Det måste gå att förena löshundsjakt och att ha en vargstam i Sverige. Men då bygger det på att vi nästa år genomför licensjakter som kan bidra till att lätta på den lokala, höga koncentrationen av varg.
Hur många vargar vill ditt parti ha i landet innan vargstammen tål beståndsreglerande jakt? Vänligen hänvisa inte till någon forskare här utan kom med ditt partis ståndpunkt.
– Vargen har uppnått gynnsam bevarande status enligt de krav som ställs för detta. Utifrån det ska den som alla andra rovdjur förvaltas på ett bra sätt. Vi anser att det spann som finns angivet i riksdagsbeslutet ”att vargens referensvärde för gynnsam bevarandestatus när det gäller populationen i Sverige, med utgångspunkt i Skandulvs redovisning av minsta livskraftiga population om 100 individer, ska vara 170–270 individer”. Detta är också vår uppfattning som parti.
Vargdebatten är mer infekterad än någonsin. Debatten präglas av polarisering, högt tonläge och till och med dödshot. Vilket ansvar har du och dina politikerkollegor till att det blivit så här – och hur ska vi komma ifrån detta?
– Politiken har tidigare på ett otillräckligt sätt tagit hänsyn till socioekonomiska faktorer, i beslut och ställningstaganden. Det är något som förra höstens riksdagsbeslut förändrade. En av våra viktiga uppgifter som förtroendevalda är att balansera motstridiga intressen i samhället och göra nödvändiga avvägningar. Nu är vi i ett läge då förutsättningarna och ramverken för att bejaka situationen för de som lever nära vargen är kraftigt förbättrade. Det gäller både möjligheterna till skydds- såväl som licensjakt. – Min förhoppning är att utifrån detta vi ska kunna finna en möjlighet till ömsesidig respekt för fattade beslut och gå vidare i en konstruktiv dialog för människorna och djurens skull och att de som tidigare investerat så mycket tid i juridiska processer kan respektera detta.
Då svarar partierna
1 mars Irene Oskarsson (KD)
2 mars Anita Brodén (FP)
3 mars Josef Fransson (SD)
4 mars Helena Leander (MP)
5 mars Anders Ahlgren (C)
6 mars Helén Petterson (S)
7 mars Bengt-Anders Johansson (M)
8 mars Jens Holm (V)
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.