fredag 29 mars

Kammarrätten ger rätt till skyddsjakt på Junselevargen

Kammarrätten kom idag fram till att det fanns grund för skyddsjakt efter Junselevargen. Beslutet gäller förra årets skyddsjakt men anses viktigt eftersom det saknas vägledande avgörande om skyddsjakt.

Naturvårdsverket hade grund för sitt beslut i februari 2013 om skyddsjakt av den så kallde Junselevargen, konstaterar kammarrätten i en dom. Skadan i form av bland annat dödade renar innebar en allvarlig skada och vid tiden för Naturvårdsverkets beslut fanns inte någon annan lämplig lösning än skyddsjakt. Kammarrätten anser dessutom att jakt efter den aktuella vargen inte kunde förvärra den ogynnsamma bevarandestatusen eller förhindra återställandet av en gynnsam bevarandestatus för den svenska vargstammen. Detta trots att vargen är genetiskt viktig för vargstammen.

Ett år gammalt fall
Vilhelmina södra sameby ansökte om skyddsjakt efter vargen, som hade attackerat och dödat renar i området runt Junsele. Naturvårdsverket beslutade i februari 2013 om skyddsjakt. Jakten fick pågå under åtta dagar, fram till och med den 5 mars 2013. Förvaltningsrätten i Stockholm stoppade först vargjakten tillfälligt och upphävde senare Naturvårdsverkets beslut. Naturvårdsverket och samebyn överklagade till kammarrätten.
Naturskyddsföreningen har klargjort att de kommer att överklaga kammarrättens dom.

Kammarrätten har prövat skyddsjakten, trots att den tid under vilket jakten fick pågå har gått ut. Det beror på att det saknas vägledande avgöranden från högre rättsinstanser om skyddsjakt.

Betydelse för framtiden
I gårdagens beslut om skyddsjakt från Naturvårdsverket skrev man in ett verkställighetsförordnande, vilket innebär att beslut om skyddsjakt gäller även om det överklagas. Därför påverkar inte Kammarrättens beslut genomförandet av den s
kyddsjakten. Däremot kommer det sannolikt att påverka framtida rättsprocesser och kan underlätta framtida skyddsjaktsbeslut.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev