fredag 19 april

FP: Vi står bakom riksdagsbeslutet

Anita Brodén (FP).

10 december 2013 beslutade riksdagen att vi ska tillåta licensjakt på varg i landet och att länsstyrelserna själva ska fatta beslut om skyddsjakt på stora rovdjur. Båda delarna i riksdagsbeslutet har därefter stoppats på grund av överklagningar till domstolar. Vad tycker Anita Brodén (FP) om det?

– Jag anser att det var olyckligt.

Vad är viktigast för dig och ditt parti: Att det går bedriva löshundsjakt i hela landet eller att det finns en stark vargstam med höga, lokala vargkoncentrationer?
– Vi anser att rovdjursförvaltningen som riksdagen beslutade om var en förutsättning för långsiktigt hållbara stammar samtidigt som hänsyn tas till människor i rovdjurstäta områden, där behov finns att begränsa populationen.

Hur många vargar vill ditt parti ha i landet innan vargstammen tål beståndsreglerande jakt? Vänligen hänvisa inte till någon forskare här utan kom med ditt partis ståndpunkt.
– Folkpartiet står bakom riksdagsbeslutet om ett spann mellan 170-270 vargar, där Naturvårdsverket fick i uppdrag att inom detta spann ta fram referenssiffran, golvet, som inte får underskridas, för gynnsam bevarandestatus.

Vargdebatten är mer infekterad än någonsin. Debatten präglas av polarisering, högt tonläge och till och med dödshot. Vilket ansvar har du och dina politikerkollegor till att det blivit så här – och hur ska vi komma ifrån detta?
– Jag anser att Alliansregeringen tagit tag i denna fråga, till skillnad mot tidigare regering. Jag beklagar att vi inte lyckades uppnå en blocköverskridande överenskommelse – det borde vi kunnat prestera. Åsiktsskillnaderna mellan Alliansregeringen och Socialdemokraterna i denna fråga är försumbar.

Fakta

1 mars Irene Oskarsson (KD)
2 mars Anita Brodén (FP)
3 mars Josef Fransson (SD)
4 mars Helena Leander (MP)
5 mars Anders Ahlgren (C)
6 mars Helén Petterson (S)
7 mars Bengt-Anders Johansson (M)
8 mars Jens Holm (V)

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev