Misstänkt vargattack på hund i Östergötland

Var det en varg som attackerade en jämthund strax öster om Linköping? Jägarna tror det, men länsstyrelsen tvekar.
Det var på lördagen som Daniel Jakobsson släppte sin två år unga jämthund lös för älgjakt i Svenneby, drygt en mil öster om Linköping. Daniel bor i Värmland men han åker till Östergötland för att släppa sin hund eftersom det finns så mycket varg på hemmamarken.
– Förhållandena var idealiska med några kallgrader och ett par decimeter snö. Efter en stund tog han upp älg och det blev ståndskall direkt, berättar Daniel Jakobsson.
Men efter 25 minuter tystnade ståndskallet och jämthunden vek av tvärt åt sidan och kom ut till en passkytt.
– Det var mycket förvånande. Den här hunden har rejäl jaktlust och brukar göra långa förföljanden, berättar Daniel Jakobsson.
Blod på hunden
Plötsligt såg passkytten att hunden hade blod på huvudet, halsen och pejlvästen. Han kopplade då omedelbart jämten och det visade sig att ena örat hade två bitmärken som gick rakt igenom.
– Jag såg sedan spår efter älgarna där de stuckit iväg. Och i löpan efter dem fanns även ett stort, vargliknande spår. Tack vare hundpejlen vet jag att det inte är min hund som gått där, säger Daniel Jakobsson.
Han har haft varg på sina hemmamarker i 20 års tid och den rutinerade jägaren är övertygad om att spåren han såg var från en varg.
– Ja, jag har min uppfattning klar. Dessutom fotograferade en jaktkompis stora, vargliknande spår här på marken redan förra helgen. Men vi trodde inte att den skulle vara kvar och därför släppte jag min hund. Jag är otroligt glad det gick bra med honom, trots attacken, säger Daniel Jakobsson.
SpårdelegationDagen efter var en hel delegation till Svenneby för att spåra det vargliknande djuret. Förutom vägvisare var det spårare från kommunen, länsstyrelsen och Rovdjursföreningen som var till platsen. De kan dock inte säkert avgöra om det var hund eller varg. Men länsstyrelsens besiktningsman Johan Falk tror att det var en hund.
– Jag tror att det var en hund, men kan inte helt utesluta att det var en varg. Jag tycker att spåren var för små och steglängden var för kort för att detta ska vara en varg. Men det var mycket spår i området så vi kunde inte följa efter djuret särskilt långt, säger Johan Falk.
Spårarna hittade heller inte platsen där jämthunden attackerades.
– Det ligger gammal kallsnö i området och det var otroligt svårt att följa spåren, förklarar Johan Falk.
Länsstyrelsen i Östergötland vädjar nu att alla rapporterar in förmodade vargspår till Skandobs eller ringer till någon av länsstyrelsens rovdjursspårare.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.