fredag 29 mars

Hopplöst läge för sameby

– Här har riksdagen gett Naturvårdsverket rätt att delegera frågor om skyddsjakt på rovdjur till länsstyrelserna och så kan en liten organisation som nu Föreningen Nordulv gå in och överklaga detta till Förvaltningsrätten. Helt otroligt! säger Benny Jonsson, rovdjursansvarig vid Idre sameby.

Idre sameby, där fyra familjer lever på rennäringen, är hårt drabbad av framför allt varg. I vårvinterbetesområdet öster om Österdalälven, dit renarna skulle ha flyttats, finns inte mindre än sex vargar och därför måste man ha dem kvar väster om älven, där betesförhållandena är mycket dåliga.
– Vi ansökte tidigare om skyddsjakt på alla sex vargarna, men drog tillbaks ansökan när Naturvårdsverket övertog beslutanderätten från länsstyrelserna. Vi ville inte att frågan skulle dras i långbänk genom överklaganden till Förvaltningsrätten, fortsätter Benny Jonsson. 

Eftersom Naturvårdsverket beslutat att återföra delegationsrätten om skyddsjaktsbeslut till länsstyrelserna från 1 februari tänkte Idre sameby efter det datumet skicka en ny ansökan om skyddsjakt på sex vargar till länsstyrelsen i Dalarna eftersom ett beslut där bara kunde överklagas till just Naturvårdsverket.
– Vi hade tänkt ha renarna kvar i nuvarande område till i början av februari, men nu vet vi inte hur vi ska agera. Det kan ju också bli så att renarna av egen vilja på grund av det dåliga betet självmant söker sig till vårvinterbetesområdet och hamnar då rakt i käftarna på vargarna.
– Vi vill inte att renarna ska bli vargmat, det är ju dom vi lever på och Nordulv har sannerligen inte gjort situationen lättare genom sin överklagan, säger Benny Jonsson.

Själv är han 56 år och har jobbat med renskötsel sedan 15-årsåldern.
– Rovdjursplågan har blivit värre och värre de senaste åren och framför allt är det vargtrycket vi lider av. På måndag ska vi i samebyn ha ett möte och bestämma vad vi ska göra efter den nya situation som uppkommit.
– Det är rent åt helvete, alldeles hopplöst läge. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev