Stort rovdjursmöte i Högsby

Rovdjursmötet i Högsby lockade till fullt hus. Foto: Kerstin Jonsson

Det var fullt hus när länsföreningen i Kalmar inbjöd till rovdjursmöte i Högsby med temat ”Vargen och landsbygden”.

Många hade tagit sig till Högsby och kvällens rovdjursmöte. Närmare 160 personer bänkade sig för att lyssna på de olika föreläsarna som kom från landets olika hörn.

Först ut var Irene Oskarsson (KD) som föredrog rovdjurspropositionen och regeringens syn på densamma. Sammanfattningsvis vill man ha ett beslut med en bred majoritet och som består över tid. 

Därefter tog Inga Ängsteg från Viltskadecenter plats på scenen. Information och tankar kring Viltskadecenters verksamhet, rovdjursskador och stängsling berördes i Ingas presentation. 

Från Viltskadecenter ser man stora problem att hägna ut rovdjuren i södra Sverige, då kostnaden redovisas till uppskattade 1,2 miljarder kronor.

 

Många skador

Mattias Persson redovisade länsstyrelsens syn på rovdjuren i länet. Det har varit många skador på får under 2013 och även en varg fälld med stöd av paragraf 28. Mattias pratade också om de skadeförebyggande åtgärder som görs av länsstyrelsen och dess personal. Med bland åhörarna fanns länsstyrelsens rovdjursspårare som presenterades kort.

 

Lösa hundar

Catharina Lihnell Järnhester från Naturskyddsföreningen förde fram deras syn på rovdjuren och förvaltningen i stort. Sammantaget redovisade Catharina att Naturskyddsföreningen vill ha betydligt fler vargar än övriga, upp emot 2 500 och de ser inga problem med detta. För att undvika skador på hundar i vargområden anser de att jägarna ska upphöra med att släppa hundar lösa i skogen.

 

Applåder

Daniel Ligné från Svenska Jägareförbundet var den som drog de största applåderna efter sitt anförande. Han påvisade den stora problematik som uppstår om vi har en vargstam över Jägareförbundets målsättning på 150 vargar. Daniel konstaterade att vi nu måste övergå i fasen förvaltning efter att än så länge enbart bevarat. 

 

Paneldebatt

Efter en kort fika var det dags för paneldebatt och publiken fick möjlighet att ställa frågor. Panelen ställdes inför många svåra frågor, med fokus på konsekvensen av en rovdjursetablering i våra betesdjurstäta områden. 

Den samlade opinionen i lokalen var tydlig – man såg ingen möjlighet att hålla en vargstam i vårt län med tanke på de konsekvenser det skulle få för både betesdjur och jakt med hund.

Fredrik Ustrup

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev