Ser inga hinder för vargjakt i vinter
Stig-Åke Svenson, enhetschef på naturvårdsenheten vid länsstyrelsen i Dalarna ser inga hinder för att det ska bli vargjakt redan i vinter. Han och kollegerna vid länsstyrelserna i Gävleborg och Värmland kommenterar här delar av den av riksdagen antagna rovdjurspropositionen.
– Jag ser inga stora bekymmer med detta. Får vi bara veta vem som ska fatta beslutet så, säger Stig-Åke Svenson på länsstyrelsen i Dalarna, om möjligheten till vargjakt i vinter. Han berättar att viltförvaltningsdelegationen har planerat in ett möte direkt efter trettonhelgen.
Fortfarande är det enligt honom inte klarlagt om det är viltförvaltningsdelegationen eller om det blir landshövdingen som ska fatta beslut om vargjakt.
– Propositionen måste följas av en förvaltningstext från regeringen, säger Stig-Åke Svenson.
Avvaktar riktlinjer
Länsstyrelsen i Dalarna kommer att avvakta Naturvårdsverkets riktlinjer.
– Jakten ska ske där stammen är som tätast och även skadebilden på tamdjur ska vägas in, säger Stig-Åke Svenson.
Han tror inte att länsstyrelsens samarbete med Naturvårdsverket kommer att ändras på något sätt.
– Men det kommer att intensifieras nu, säger han.
När det gäller lokal förvaltning av lodjur ska varje län kunna besluta om avskjutning och ett antalsmål för arten som är anpassat till länets förutsättningar.
– Ja så har jag uppfattat det. Det beror på vad inventeringarna visar. Når vi inte upp till miniminivån kan det inte bli någon licensjakt. Men det är ju ändå vi som fattar besluten, menar Stig-Åke Svenson.
Försiktigare
Hans kollega i Gävleborg, enhetschef Veronica Lauritzsen, är mer försiktig i sina uttalanden och osäker på exakt hur rovdjursförvaltningen kommer att gå till.
– Jag har inte riktigt hunnit ta del av riksdagens beslut i eftermiddag eftersom jag suttit i ett möte, säger hon.
Men hon tror att skillnaderna i arbetet med rovdjuren kan bli större i de södra delarna av landet, där man inte haft så mycket delegation av skyddsjaktsbesluten. Det har ju bara länen med föryngring haft hittills.
Beslut om vargjakt kommer att fattas av länsstyrelsen, med viltförvaltningsdelegationen som rådgivande.
– Det blir ett viktigt arbete framöver för vår viltförvaltningsdelegation, som är ett mycket viktigt organ, säger Veronica Lauritzsen.
Vill avvakta
När det gäller vargjakt redan i vinter har hon inget färdigt svar.
– Vi måste avvakta och se och sätta oss in i detta. Först måste det fattas beslut om intervall till exempel. Men om vargjakt i vinter är i linje med vad vi ska göra så har vi möjlighet att hantera det.
När det gäller regional lodjursförvaltning vill hon också avvakta med svar tills hon sett vad det kommer för riktlinjer från Naturvårdsverket.
Veronica Lauritzsen är dock mycket positiv till att det nu fattats ett beslut om rovdjursförvaltningen.
– Det blir tydliga riktlinjer för oss att arbeta efter, säger hon.
Samsyn
I Värmland är det Maria Falkevik som är rovdjursansvarig på länsstyrelsen.
– Vi har ju ett nära samarbete med Naturvårdsverket redan, men det är en del frågor vi behöver få samsyn om. Förvaltningsplaner både nationellt och regionalt behöver uppdateras och det ska ju sättas nya miniminivåer, säger hon.
I hennes län väntar de nu på om Naturvårdsverket kommer att fatta beslut om jakt på varg i vinter.
– Om vi ska hinna genomföra en vargjakt i vinter så brinner det i knutarna. Vi jobbar på högvarv och det behövs till exempel fler DNA-analyser. De kommer inte att bli klara före jul, eftersom labbet stänger. Det som är knivigt är att hinna få så mycket inventeringsresultat som möjligt. Försvinner spårsnön så vill vi gärna få tips om spillning, som kan skickas för DNA-analys.
Organisatoriskt är det inga problem för länsstyrelsens del, att genomföra en vargjakt.
Förvaltningsplaner
– Vi förväntar oss ett beslut från Naturvårdsverket först. Förra året blev det ju lite hastigt, men Naturvårdsverket har lyssnat på oss och förstår att vi behöver lite tid för förberedelser, säger Maria Falkevik.
När det gäller framtida regional lodjursjakt behöver länsstyrelsen ett delegationsbeslut från verket, och nya miniminivåer.
– Man får ju se propositionen som ett svar på hur rovdjursförvaltningen ska se ut i framtiden. Det som är mest aktuellt den här vintern är att lägga klart alla förvaltningsplaner, så att vi i framtiden kan få en rovdjursförvaltning värd namnet, anser hon.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.