Kviga död i mjältbrand

Älgar och andra vilda klövdjur kan också smittas av mjältbrand och blir då snabbt sjuka och dör. Men enligt SVA är sannolikheten att de under svenska förhållanden skulle komma i kontakt med smitta är mycket låg. Foto: Jan Henricson

Mjältbrand har konstaterats på en död kviga från en gård i Örebro län. Betesområdet där djuret hittades är spärrat, rapporterar Jordbruksverket i ett pressmeddelande. Fyndet är i närheten av det område som sedan tidigare är belagt med restriktioner på grund av mjältbrandsfall 2011.

Spärren innebär bland annat att allmänheten inte har tillträde till det aktuella betesområdet och platsen där den döda kvigan förvaras. En smittskyddsutredning pågår och under tiden betar inga djur på den mark där den döda kvigan misstänks ha blivit smittad. I övrigt ligger inga restriktioner på den aktuella gården.
Mjältbrand är en sjukdom som kan smitta från djur till människa via nära kontakt med döda eller sjuka djur. I Sverige finns inga rapporter om smittade människor sedan 1965. De människor som varit i direktkontakt med den döda kvigan visar inga tecken på att ha blivit smittade men smittskyddsläkaren har valt att antibiotikabehandla i förebyggande syfte.

Anmälningsplikt

Förr grävdes djur som dött i mjältbrand ner, men eftersom bakterierna kan överleva mycket länge i jorden innebär det att man vid till exempel grävarbeten kan få upp infekterad jord som kan smitta djur.
Sjukdomen är anmälningspliktig och lyder under epizootilagen. Det innebär att djurägare och veterinärer måste rapportera misstanke om mjältbrand i besättning till Jordbruksverket och länsstyrelsen.
Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ger expertstöd och analyserar prover från misstänkt smittade djur.

Vilt kan smittas

Enligt SVA kan vilda djur smittas av mjältbrandsbakterien. Känsliga arter, som vilda klövdjur, blir snabbt sjuka och dör. Sannolikheten att de under svenska förhållanden skulle komma i kontakt med smitta är mycket låg. Till synes friska vilda djur medför inte någon smittrisk för människor eller tamdjur.

Utbrottet 2011

Senaste fallet av mjältbrand i Sverige var sommaren 2011 vid Kvismarens naturreservat på Närkeslätten. Då drabbades två besättningar och över 20 nötkreatur dog. Platsen sanerades och ingen människa smittades. Efter det mjältbrandsutbrottet har djur som betar i området vaccinerats en gång per år. Eftersom det aktuella betet ligger utanför restriktionsområdet var djuren på betet inte vaccinerade och därför mottagliga för smitta.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev