Att tänka på om björnen ska säljas

Den 21 augusti startar björnjakten. För jägare som själva tar hand om alla delar av den skjutna björnen krävs inga särskilda tillstånd. Men för den som vill sälja vidare kött, skinn eller trofé – kranium – finns det en del att tänka på.
Att inte sälja skinnet förrän björnen är skjuten är väl inpräntat hos de flesta. Men när den väl är skjuten, då? Ja, även då finns det en del bestämmelser att tänka på.
– Om man som jägare ska behålla köttet, skinnet eller trofén från björnen är det väldigt enkelt – då behövs inget CITES-intyg. Men det behövs om någon del av djuret ska säljas vidare, säger Sara Gabrielsson på Jordbruksverket, som är den svenska myndighet som övervakar att Sverige uppfyller sina åtaganden vad gäller handel med skyddade djur- och växtarter.
CITES, eller Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora, är en konvention som undertecknats av 170 länder, och vars syfte är att begränsa handeln med hotade arter.
Brunbjörnen är upptagen på CITES bilaga A, vilket betyder att det krävs CITES-intyg för alla kommersiella handlingar med delar av en björn, till exempel försäljning, byte, annonsering, uthyrning med mera.
Sälja kött
Den som ska sälja slaktkroppen från sin fällda björn kan använda sig av det av Jordbruksverket förifyllda CITES-intyg som kan erhållas av länsstyrelsernas besiktningsmän, till en kostnad av 350 kronor.
– Jägare som säljer björnkött till vilthanteringsanläggningar, eller vilthanteringsanläggningar som säljer till butiker eller restauranger måste ha ett CITES-intyg, säger Sara Gabrielsson.
– Däremot kan restaurangen eller butiken som säljer direkt till slutkund göra det utan intyg, under förutsättning att köttets ursprung kan spåras.
Sälja skinn och trofé
Det förifyllda intyg som erhålls från länsstyrelsernas besiktningsmän kan enbart användas om slaktkroppen ska säljas. Om man ska sälja skinnet eller trofén måste man ansöka om ett nytt CITES-intyg från Jordbruksverket.
• Det skjuts numera cirka 300 björnar årligen under björnjakten. Björnen är inte en hotad art. Går det inte att undanta björn från dessa krav på intyg och byråkrati?
– Det är en fråga som i första hand ska ställas till miljödepartementet och Naturvårdsverket, Jordbruksverket är övervakande myndighet. Det är en fråga som måste ses i ett större perspektiv, inom EU. I nuläget omfattas de arter som finns med i art- och habitatdirektivet också av krav på CITES-intyg, under förutsättning att det skjutits lagligt. Jag vet att det är fler som ställt frågan om huruvida det går att undanta björn från de nuvarande reglerna, men det är inte Jordbruksverket som avgör det, säger Sara Gabrielsson.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.