tisdag 19 mars

Viltvård

En vanlig syn om vintern ett vanligt år. Efter torkan blir det emellertid mycket svårt för jägarna att få köpa ensilage till viltfoder.

En vanlig syn om vintern ett vanligt år. Efter torkan blir det emellertid mycket svårt för jägarna att få köpa ensilage till viltfoder. Foto: Kenneth Johansson

Korna går först – inget ensilage till rådjur i vinter

Viltet har genomlidit en tuff sommar på grund av torka och hetta. Blir vintern sträng kan det bli ännu värre. Möjligheten för jägare att köpa ensilage till viltet är obefintlig, uppger företrädare för LRF som Svensk Jakt talat med.

Jägarna gör stora insatser för viltet under den hårda årstiden. Särskilt påtagligt var det i vintras, då snö och kyla under en lång period utsatte de vilda djuren för stora påfrestningar.

En, får man väl säga, arbetssparande metod när viltet behöver hjälp är att köpa ensilagebalar av traktens lantbrukare och sprida ut längs skogsbilvägar eller ställa upp som hela balar på lämpliga platser. Är ensilaget av rätt kvalitet är det mycket uppskattat, inte minst av rådjur och dovhjort.

 

”Vilt är vilt och vi behöver allt foder vi producerar till våra djur.”

 

Men för den vanlige jägaren och viltvårdaren blir det svårt att få tag i ensilage till vintern. I varje fall enligt LRF:s ordförande i LRF Sydost, Håkan Lundgren, som på Svensk Jakts fråga om hur han ser på möjligheten att köpa ensilage till viltfoder i vinter svarar:

– Den är obefintlig. Vilt är vilt och vi behöver allt foder vi producerar till våra djur.

 

Spannmålsskörden blir drastiskt mycket mindre i år, enligt Jordbruksverkets prognoser. Något som får betydelse för den som utfodrar rådjur med havrekross.

Spannmålsskörden blir drastiskt mycket mindre i år, enligt Jordbruksverkets prognoser. Något som får betydelse för den som utfodrar rådjur med havrekross. Foto: Jan Henricson

Regnet som kommit i södra Sverige den senaste veckan gör att det ser något bättre ut vad gäller lantbrukets vallfoderproduktion.

– Förhoppningsvis blir det åtminstone en liten tredjeskörd, men även den behöver vi själva. Något ensilage till viltfoder kommer inte att finnas, säger Håkan Lundgren.

Skörden av spannmål är mycket mindre än ett normalår, så det kan vara svårt, eller åtminstone dyrare, att få tag i till exempel havrekross som är ett vanligt foder i rådjursautomater.

 

”Något ensilage till viltfoder kommer inte att finnas.”

 

Specialodlare av rotfrukter som morötter och potatis har inte drabbats lika hårt av torkan, men även de får minskade skördar, enligt Håkan Lundgren.

– De kan i regel vattna sina odlingar, men har trots det bekymmer. Det verkar som att fotosyntesen påverkats av den extrema hettan med minskad tillväxt som följd, säger han.

 

Rotfrukter uppskattas av viltet och morötter tycks inte vara någon bristvara, torkan till trots.

Rotfrukter uppskattas av viltet och morötter tycks inte vara någon bristvara, torkan till trots. Foto: Jan Henricson

Morötter, och för den delen potatis, kan annars vara ett utmärkt viltfoder. Det vet viltvårdaren Stefan Lenér som håller till vid Tåkern i Östergötland där morotsodlingen är omfattande.

– Jag har senast idag varit i kontakt med två odlare och de kommer, även om skörden är något mindre än normalt, att ha gott om morötter att sälja till jägare i vinter, säger han.

Lenér tror inte att efterfrågan kommer att göra att priset ökar nämnvärt.

– Det är svårt att säga vad priset hamnar, men enligt vad jag har hört kommer det att vara normalt.

Odlarna vid Tåkern har tidigare år märkt att efterfrågan på morötter minskar efter nyår, när älgjakten är i stort sett över.

– Det beror på att intresset för att lägga ut morötter för att locka och för att hålla älg kvar på marken inte är lika stort då. Man kan tycka att det istället vore intressant att utfodra för att hjälpa viltet, säger Stefan Léner.

 

Pressade äpplen

En närmast okänd resurs som viltfoder är överskottet från landets musterier. Så kallade äppelpresskakor bestående av skal och kärnhus, är enligt jägaren och viltvårdaren Gunnar Kjellin på Brunnebymusteri ett utmärkt viltfoder.

– Det finns idag hundratals musterier runt om i Sverige som pressar cirka fyra miljoner kilo äpple. Dessa genererar cirka 1.000 ton viltfoder, säger Gunnar Kjellin.

 

”Istället för att villaägarna kör äpplen till tippen kan de med fördel läggas ut i skogen till rådjur och älgar, något som jägarna kan hjälpa till med.”

 

Vissa musterier har avtal med hjorthägn och jaktlag, men enligt Gunnar Kjellin är det stort lönt för jägare att höra av sig till lokala musterier och fråga om de kan komma över presskakor.

– Jag har själv lagt ut sådana i många år och det uppskattas mycket av viltet, säger han. Presskakorna går dessutom att ensilera så de håller längre genom att läggas i tunnor eller plastsäckar och suga ur luften.

Ett äppelår som detta blir det också mycket falläpplen. Sådana är svåra att spara tills det blir bistrare tider men kan göra nytta redan nu.

– Istället för att villaägarna kör äpplen till tippen kan de med fördel läggas ut i skogen till rådjur och älgar, något som jägarna kan hjälpa till med. Ett sådant torkår som vi haft kan sådana insatser ha extra stor betydelse för viltet, säger Gunnar Kjellin.

 

Att samla löv för torkning till rådjuren är ännu inte för sent. Sälg och rönn och asp är lämpliga trädslag.

Att samla löv för torkning till rådjuren är ännu inte för sent. Sälg och rönn och asp är lämpliga trädslag. Foto: Bernt Karlsson

Svensk Jakts viltvårdsexpert Bernt Karlsson förordar att jägarna samlar naturligt foder inför vintern. Särskilt nu när den bekväma utvägen att köpa ensilage verkar vara stängd.

– Det är ännu inte för sent att samla och torka löv av till exempel sälg, asp, rönn eller björk. Bind i ruskor och häng för torkning i en lada med god luftgenomströmning. En eller två lövruskor av en bastukvasts storlek räcker till en grupp rådjur en dag, säger Bernt Karlsson.

 

”Det är ännu inte för sent att samla och torka löv av till exempel sälg, asp, rönn eller björk.”

 

Ett annat alternativ, nu när gräsmattorna börjar grönska igen, kan vara att ensilera gräsklipp från den egna tomten. Lägg i svart sopsäck med lite grovsalt mellan lagren så det blir än mer begärligt, sug ur luften och knyt åt.

– Men att samla löv för torkning ger mer foder för arbetsinsatsen, så jag förordar det, säger Bernt Karlsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay