måndag 19 februari

Viltvård

Publicerad 31 augusti 2014 - 09:41

Så ser den ut, den rensäkra foderautomat­en. Fackindelningen av foderbordet gör att det bara är rådjuren som kommer åt fodret. Foto: Bernt Karlsson

Så ser den ut, den rensäkra foderautomat­en. Fackindelningen av foderbordet gör att det bara är rådjuren som kommer åt fodret. Foto: Bernt Karlsson

Så bygger du en rensäker foderautomat

Vinterutfodring av rådjur inom renskötselområdet kan vara problematisk. Hittar renarna till foderplatsen förslår inga fodermängder och rådjuren trängs undan. I Norrbotten har man löst problemet genom att börja bygga rensäkra foderautomater.

Grundmodellen till den ren­säkra foderautomaten konstruerades för länge sedan av Åke Strömsjö, lärare på Öster Malma. Owe Geibrink kom i kontakt med den i mitten av 1970-talet som jaktelev på skogsavdelningen på Avesta järnverk. När Owe kom till Luleå tog han med sig modellen dit, varefter den började tillverkas och spridas runt om i Norrbotten.

Det är en lättbyggd foderautomat av enkel, traditionell typ med tak, foderbehållare och foderbord. Materialet är en tums trävirke och sex millimeters så kallad ladugårdsplyfa.

– Rådjursutfodringen sker ofta med havrekross och de raka väggarna på foderbehållaren gjorde att fodret hade lust att klumpa sig och fastna, säger Owe. Då kom vi på att sätta in kilar i gavlarna, så att långväggarna på foderbehållaren började luta utåt. Det gjorde att fodret mycket lättare rann ner på foderbordet.

Nästa utvecklingssteg blev att modi­fiera foderbordet så att renarna inte kom åt fodret. Ett annat mycket populärt rådjursfoder är nämligen renfoder och det är ett foder som verkligen drar till sig ren.

Renarna är i norra Sverige vad vild­svinen är söderut och får man in en skock renar på foderplatsen blir rådjurs­utfodringen meningslös.

 

Renar äter rent

Renarna gör nämligen som grisarna, de äter rent i ett nafs. Och de stannar kvar i området så länge någon fyller på nytt foder.

– Det finns faktiskt jägare och viltvård­are som upphört att utfodra rådjur på grund av renarna, säger Owe. Det gäller speciellt i Norrbottens inland, där det kanske är viktigare än på många andra håll att ge rådjuren en hjälpande hand under vintern för att därigenom kunna behålla en livskraftig stam.
Det blev till att börja rådslå och experimentera igen.
Man tog fasta på att rådjuret har ett kort, smalt och spetsigt nosparti medan renen har ett mer utdraget dito. Renens nosparti är också både högre och bredare.

 

Mall: Trafikdödad bock

Huvudet från en trafikdödad vårbock fick utgöra mall och sedan förfärdigade man en påbyggnad som kunde skjutas in över foderbordet och som delade in detta i flera små och inåt avsmalnande fack.

– Det är viktigt att öppningen görs tillräckligt vid, så att även bockarna ­kommer in med huvudet sedan hornen börjar växa ut efter jul, säger Owe.
Eskil Lugnet i Nedre Vojakkala är en av dem som testat den rensäkra foder­automaten.

– Renarna försökte nog men kom inte in tillräckligt långt för att nå fodret, säger Eskil. De stannade kvar vid foderautomaten ett tag ändå, men gav sig så småningom i väg för att hitta mat på annat håll.

 

Ladda hem ritning och byggbeskrivning här (pdf)

Skribent

Bernt Karlsson

sv.jakt.norr@telia.com

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Mest läst

   För inloggade!
   Bygg ditt eget jakttorn
   Drömjakt
   Här finns någonstans att jaga
   Provläs Svensk Jakt
   Bläddra i senaste numret
   Jägarnas annonstorg
   Hundar, prylar och jaktmark
   Viltvård
   Så stödutfodrar du rådjur
   Opinion
   Landets hetaste jaktdebatt
   Byggtips!
   Så bygger du en hundgård
   Quiz
   Känner du igen hundarna?

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

   Samtidigt på JaktPlay

   • Ståndskall på älg filmat med drönare

    Filmat från luften när Karelsk björnhund skäller älg i Finland. (2381) Inlägget Ståndskall på älg filmat med drönare dök först upp på JaktPlay. […]

   • Pulled pork a lá sous vide på vildsvin

    Lubbe och Jompen lagar Pulled Pork Sliders a lá Sous Vide på karré från vildsvin. (253) Inlägget Pulled pork a lá sous vide på vildsvin dök först upp på JaktPlay. […]

   • Rävspår!

    Mina 11månaders plotthundar spårar räv. (209) Inlägget Rävspår! dök först upp på JaktPlay. […]

   • Slovensky kopov Cezar&Cita

    (108) Inlägget Slovensky kopov Cezar&Cita dök först upp på JaktPlay. […]

   • ”Parskjutning” av dovhjort

    Efter en lyckad dag i skogen med varsin fälld hjort sker en olycka i slaktboden. (66) Inlägget ”Parskjutning” av dovhjort dök först upp på JaktPlay. […]

   Taggar