fredag 9 december

Viltvård

Ställ mårdfällan på hyllan!

Allt som behövs är ett par brädlappar, några trallskruvar och en skruvdragare. Foto: Bernt KarlssonPremium

Ett bra sätt att arrangera en mårdfälla med tramputlösning är att ställa den på en hylla. En sådan är enkel att tillverka. Allt som behövs är några bräd­lappar och en skruvdragare.

Bernt Karlsson Publicerad 25 oktober 2013 - 11:26

Artikel publicerad i Svensk Jakt Nr 12-2011

En mårdfälla ska alltid ställas på mårdväxeln. Hamnar den bara några meter fel kan fångsten utebli. Det vanliga är att sätta mårdfällan i något träd, en och en halv meter över marken. Då behövs ingen skyddstunnel för fällöppningen. En annan fördel är att man för­hindrar att smågnagare gör slut på betet.

Väljer man ett mindre värdefullt träd kan man spika fast hyllan. Foto: Bernt KarlssonMånga jägare och viltvårdare föredrar fällor med tramputlösning, istället för betesgillrade dito. En fälla med tramputlösning ska alltid placeras vågrätt, så att mården kan promenera rakt in i den. Det vanligaste sättet att arrangera en sådan fälla är att bygga en brygga av slanor mellan två intill varandra stående träd. Ett annat sätt är att tillverka en hylla för fällan. Då behövs bara ett träd, och fällan kan placeras exakt där man vill ha den.

Bilderna visar hur enkelt det är att bygga en sådan hylla. Väljer man ett mindre värdefullt träd kan man spika fast den. I annat fall går det att dra fast hyllan med ett par mindre spännband.

Uppe på hyllan görs fällan fast, så att ingångsöppningen är vänd in mot trädet. Det behövs inga uppfartsramper i form av lutande stockar eller dylikt. Mården tar sig upp ändå; för mården är det helt naturligt att klättra i träd.

 

Bakom slagmekanismen
I en mårdfälla med tramputlösning sitter alltid betet bakom slagmekanismen, så att mården måste passera över trampplattan för att komma åt det. Fällan kan också risas över med några grankvistar som får hänga ner något över ingångsöppningen. Granriset surras fast runt fällan och hyllplanet med ett par varv järntråd eller en packrem.
Mården attraheras dock inte bara av doften från betet i fällan. Synliga beten i form av fågelvingar och har- eller rådjursskinn som hängs upp under hyllan kan också få den att intressera sig för fångstplatsen.

Får man bara mården att stanna upp och börja utforska vad som finns i och omkring fällan har man snart en fångst att ta hand om.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Mina artiklar

Svensk Jakt på Instagram

Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Samtidigt på JaktPlay

Etiketter