söndag 25 mars

Viltvård

Publicerad 3 augusti 2015 - 09:13

Allt som behövs till en fångstflotte är några brädbitar och en plankstump. Som flytelement fungerar femliters plastdunkar utmärkt. Foto: Bernt Karlsson
Fångstflotten kan enklast beskrivas som en planka som vilar tvärs över två pontoner. Foto: Bernt Karlsson
Plastdunkarna byggs in i pontonerna och ­fixeras med brädlappar. Foto: Bernt Karlsson
Börja ­sjösättningen med att kasta ut ankarstenen mot den plats där fångstflotten ska ligga. Foto: Bernt Karlsson
I strömmande vatten får man gå upp i storlek med ankarstenen. Foto: Bernt Karlsson
Glöm inte att förankra draglinan ordentligt på stranden! Foto: Bernt Karlsson
Det är viktigt att fällan sitter stadigt mot underlaget. Använd packrem eller surra med järntråd. Foto: Bernt Karlsson
Dra sedan ut flotten till önskad position. Foto: Bernt Karlsson
Bli inte förvånad om du har fångst att ta hand om när fällan dras in för att vittjas. Foto: Bernt Karlsson

Flotten frestar minken

I vattendrag med låga och sanka stränder är det inte alltid så enkelt att skapa en bra fångstplats för mink. Lösningen kan då vara att bygga en fångstflotte, ställa fällan på den och ankra ut flotten en bit ifrån stranden.

Det är väl känt att trävirke som ligger i eller intill ­vattnet har en stark dragnings­kraft på mink och att bygga en fångstflotte är mycket enkelt.
Allt som behövs är några brädbitar, en plankstump, såg, hammare och spik. Som flytelement kan man använda vanlig frigolit, men tomma plastflaskor eller plastdunkar fungerar också bra.

Flottens längd och bredd anpassas efter vilket virke man har tillgång till samt flytelementens storlek, men det är viktigt att ge flotten ordentlig flytkraft, så att själva fällan inte står i vatten. Fyra stycken femliters plastdunkar bär ledigt upp en flotte med måtten 150 x 120 centimeter.

 

Placera fällan

När flotten är klar finns det två sätt att arrangera fällan.

Ett enkelt och effektivt sätt är att spika fast en spång av en vanlig bräda tvärs över flotten och skjuta ut hela skapelsen i vattnet fem–sex meter eller så långt spången räcker. Fällan placeras sedan på spången en bit ifrån flotten och surras fast med järntråd eller packremmar så den sitter stadigt. Det är viktigt att se till att spången är väl förankrad i landfästet, annars finns det risk att hela ekipaget seglar sin kos om det börjar blåsa eller om vattnet stiger.
En annan variant som passar bra vid låga och sanka stränder samt strömmande vatten är att ställa ­fällan direkt på flotten och sedan ankra ut den en bit ifrån stranden. Minken är så nyfiken att den tar sig ut till flotten även utan landgång.

Ankaret kan bestå av en sten som man bundit järntråd runt så att man kan göra en ögla och trä igenom ett kraftigt snöre eller ett smidigt rep. Ändarna av snöret eller repet görs fast i flotten. Sedan slänger man i ­ankarstenen, drar ut flotten på ­vattnet och gör fast repet vid ­stranden. Flotten kan förstås också ankras ut med hjälp av båt eller att man går ut i vadarbyxor. Är det stark ström där flotten ska ligga kan det behövas en ordentlig ankarsten.

När man sedan vittjar är det bara att dra in flotten och kontrollera fällan.

 

Minkens intresse

Minkfångst med flotte kan bedrivas så länge vattnet går öppet. Lämpliga fällor är slagfällor av genomgångstyp – alltså fällor med två öppningar och som är försedda med tramp­utlösning. Fällorna behöver inte betas, men kan med fördel inredas med material från bobalar som tagits tillvara under vårvinterns städning av knipholkarna.
Bomaterialet innehåller dun och skalbitar som den alltid nyfikna minken älskar att undersöka. Lite sjöfågeldun kring fällöppningarna väcker också minkens intresse.

Skribent

Bernt Karlsson

sv.jakt.norr@telia.com

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Mest läst

   Jägarnas annonstorg
   Hundar, prylar och jaktmark
   Provläs Svensk Jakt
   Bläddra i senaste numret
   Quiz
   Känner du igen hundarna?
   Drömjakt
   Här finns någonstans att jaga
   För inloggade!
   Bygg ditt eget jakttorn
   Viltvård
   Så stödutfodrar du rådjur
   Byggtips!
   Så bygger du en hundgård
   Opinion
   Landets hetaste jaktdebatt

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

   Samtidigt på JaktPlay

   • Rävjakt med stövare

    Skjuter en drevräv för Barsjötorps Djärv. (2136) Inlägget Rävjakt med stövare dök först upp på JaktPlay. […]

   • gås ljud

    gås ljud – nästa video : https://www.youtube.com/watch?v=843encX5qKM – prenumerera : https://www.youtube.com/channel/UCegHcAqw8hAk1i5xXokaKAA … (492) Inlägget gås ljud dök först upp på JaktPlay. […]

   • Vildsvinsjakt på fält 2017

    Vakjakt på vildsvin över fält. Stalking wildboar. (2862) Inlägget Vildsvinsjakt på fält 2017 dök först upp på JaktPlay. […]

   • Franz Albrecht – Top shots wild boar hunting

    Skytteprinsen Franz Albrecht skjuter vildsvin efter vildsvin. (11658) Inlägget Franz Albrecht – Top shots wild boar hunting dök först upp på JaktPlay. […]

   • Film på älgar som jagas av varg

    Filmsnutt för Jakt & Jägare och Jägarnas Riksförbund. En åtelkamera i Värmland filmade hur två vargar går till attack mot en älgko och hennes kalvar. (5280) Inlägget Film på älgar som jagas av varg dök först upp på JaktPlay. […]

   Taggar