måndag 25 oktober

Viltsmak

Publicerad 12 augusti 2013 - 13:17

Foto: Lena Runer

Revbensspjäll på vildsvin

Tillaga revbensspjäll från vildsvin på olika sätt för att skapa variation och rätter som passar bra till sommarens kvällar.

Kokta vildsvinsspjäll

4 personer
Revbensspjäll tar ju som bekant lite tid att göra. Ett tips är att koka spjällen i en kryddlag, sedan kan man smaksätta med valfri marinad eller glaze. Fungerar utmärkt både i ugn och på grillen.

2 kg vildsvinsspjäll
6 vitpepparkorn
2 lagerblad
1 tsk salt

Lägg revbensspjällen i en stor kastrull. Täck med vatten och koka upp under lock.
Skumma med en slev och tillsätt salt, lagerblad och vitpeppar och låt revbensspjällen koka på låg värme i cirka en timme.

Häll av vattnet och låt spjällen svalna något. Eller kyl ner spjällen och förvara kallt till grilldagen.

 

Marinad

3 msk vatten
2 msk tomatpuré
2 msk rött vin
1 dl honung
2 tsk chilipulver
1–2 tsk ingefära
2 klyftor pressad vitlök
2 krm salt
2 krm svartpeppar, mald
0,5 dl ljus soja typ kikkoman

Blanda ingredienserna till marinaden i en bunke. Ta undan några matskedar marinad för att ha till pensling.

Skär revbensspjällen längs med revbenen och lägg i bunken med marinad.
Blanda revbenen försiktigt (så de inte ramlar sönder) med marinaden, och låt dem gärna marinera några minuter. Grilla eller ugnsbaka revbenen, och pensla på marinad innan servering så att de får fin yta runt om.

 

BBQ Glaze

2 dl ljust muscovado­socker
2 dl soja
2 dl flytande honung
2 dl ketchup
2 tumstora bitar färsk ingefära, riven
4 vitlöksklyftor, pressad

Blanda alla ingredienser och pensla på revbenen mot slutet av tillagningen.

 

Recept: Christer Eklund

 

 

Något att dricka

Det förkokta och grillade vildsvinsspjället med den lite sötaktiga glazen gör sig fint ihop med en argentinsk malbec som har toner av blåbär och svarta vinbär.
Tamarí AR Malbec (6442) kostar 119 kronor och har hämtat sina druvor från Uco Valley i Mendoza. Det är smakrikt, fruktigt och efter ett år på ekfat har det också fått inslag av fat, choklad och kaffe. Skulle det inte finnas i din butik, beställ så har du det inom några dagar.
Bertil Lundvik


Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Heta ämnen på Svenskjakt.se