tisdag 23 april

Viltsmak

Publicerad 12 augusti 2013 - 13:17

Foto: Lena Runer

Revbensspjäll på vildsvin

Tillaga revbensspjäll från vildsvin på olika sätt för att skapa variation och rätter som passar bra till sommarens kvällar.

Kokta vildsvinsspjäll

4 personer
Revbensspjäll tar ju som bekant lite tid att göra. Ett tips är att koka spjällen i en kryddlag, sedan kan man smaksätta med valfri marinad eller glaze. Fungerar utmärkt både i ugn och på grillen.

2 kg vildsvinsspjäll
6 vitpepparkorn
2 lagerblad
1 tsk salt

Lägg revbensspjällen i en stor kastrull. Täck med vatten och koka upp under lock.
Skumma med en slev och tillsätt salt, lagerblad och vitpeppar och låt revbensspjällen koka på låg värme i cirka en timme.

Häll av vattnet och låt spjällen svalna något. Eller kyl ner spjällen och förvara kallt till grilldagen.

 

Marinad

3 msk vatten
2 msk tomatpuré
2 msk rött vin
1 dl honung
2 tsk chilipulver
1–2 tsk ingefära
2 klyftor pressad vitlök
2 krm salt
2 krm svartpeppar, mald
0,5 dl ljus soja typ kikkoman

Blanda ingredienserna till marinaden i en bunke. Ta undan några matskedar marinad för att ha till pensling.

Skär revbensspjällen längs med revbenen och lägg i bunken med marinad.
Blanda revbenen försiktigt (så de inte ramlar sönder) med marinaden, och låt dem gärna marinera några minuter. Grilla eller ugnsbaka revbenen, och pensla på marinad innan servering så att de får fin yta runt om.

 

BBQ Glaze

2 dl ljust muscovado­socker
2 dl soja
2 dl flytande honung
2 dl ketchup
2 tumstora bitar färsk ingefära, riven
4 vitlöksklyftor, pressad

Blanda alla ingredienser och pensla på revbenen mot slutet av tillagningen.

 

Recept: Christer Eklund

 

 

Något att dricka

Det förkokta och grillade vildsvinsspjället med den lite sötaktiga glazen gör sig fint ihop med en argentinsk malbec som har toner av blåbär och svarta vinbär.
Tamarí AR Malbec (6442) kostar 119 kronor och har hämtat sina druvor från Uco Valley i Mendoza. Det är smakrikt, fruktigt och efter ett år på ekfat har det också fått inslag av fat, choklad och kaffe. Skulle det inte finnas i din butik, beställ så har du det inom några dagar.
Bertil Lundvik


Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

    Gott från vilt
    Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
    Podd
    Lyssna på Svensk Jakts poddar
    Vi testar – på riktigt!
    Svensk Jakts tester kan du lita på
    Provläs Svensk Jakt
    Bläddra i senaste numret
    Premium
    För dig som loggat in
    Här kan du annonsera vapen
    Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
    Opinion
    Här förs debatten i Jägarsverige
    Drömjakt
    Här finns någonstans att jaga

    Mest läst

      Mina artiklar

      För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

      Heta ämnen på Svenskjakt.se