lördag 21 oktober

Viltsmak

Publicerad 4 juli 2017 - 20:54

Foto: Ellinor Hall

Lägg vildsvinet på grillen

Bjud på en stor grillfest i sommar med vildsvin som tema.

Vildsvinskött är perfekt att grilla och i kombination med grillade grönsaker, frukter, örter och kryddiga såser kan du få en himmelsk smakupplevelse. Balansen mellan salt, sött och syrligt är lyckan på tallriken, enklast är att bara salta viltköttet och låta tillbehören stå för resten.

 

Foto: Ellinor Hall

Grillade vildsvinsspett med quinoasallad

4 personer

800 g vildsvinsfilé, 4–8 spett, vit och röd quinoa (1 dl per person), grönsallad, oliv- eller rapsolja, salt, peppar

Glaze: 2 dl mangochutney, 1/2 dl matolja, 1/2 dl honung, 1/2 dl kinesisk soja, 1 krm kanel, 1/2 msk kaffepulver

Blanda ihop ingredienserna till glazen, koka i fem minuter och låt den svalna. Koka quinoan enligt förpackningen och låt svalna.

 

Skär filéerna på längden och trä upp dem på grillspett som legat i vatten ett tag. Krydda med salt och peppar. Grilla filéerna i fem minuter. Lägg spetten i en bit folie, pensla på glazen och låt köttet ligga på svag värme tills du har en innertemperatur på 64 grader.

Blanda quinoa med salt, peppar, lite olja och sallad.

 

Foto: Ellinor Hall

Grillade vildsvinsspjäll med bönsallad och grillade rotfrukter

4 personer

2 kg vildsvinsspjäll, 8 dl kokta bönor, 2 dl gröna bönor, 1 paprika, 4 rädisor, 4 vitlöksklyftor, 1/2 dl rapsolja, salt och peppar, 800 g blandade rotfrukter

Börja med att krydda spjället och helstek i ugnen på 120 grader till en innertemperatur på 60 grader.

 

Skär rotfrukterna i jämna bitar, lägg dem i kokande vatten i cirka fyra minuter och trä sedan upp dem på spett.

Mixa vitlöken med olja och lite salt, blanda med bönor och grönsaker.

Skär isär spjället och grilla tillsammans med rotfruktsspetten. Pensla med en glaze och servera.

 

Foto: Ellinor Hall

Baconlindad vildsvinsnoisette med friterade grönsaksknyten

4 personer

700 g putsad vikt vildsvinskotlettrad, 16 skivor bacon, 1 dl matolja, salt och peppar, 3 dl hackade örter samt färska örter för dekoration (t ex timjan, dragon, libbsticka, persilja), 400 g strimlade grönsaker,  1 purjolök, 1 förpackning frusen vårrulledeg, 1 l olja till fritering (t ex jordnötsolja)

Salsa: 1/2 ananas, 1/2 melon, 1 röd chili, 2 salladslökar, 2 msk hackad mynta, 3 msk olivolja, 1 msk honung,
1 pressad lime, 1 msk råsocker, 1 krm salt

 

Stycka åtta jämna bitar av köttet och rulla kanterna i kryddhacket, lägg ut två skivor bacon och snurra utanpå kryddorna, fäst med en tandpetare.

Lägg biffarna på grillen och grilla på båda sidor till en fin färg. Placera biffarna på svagare värme till dess de är 64–66 grader i mitten, sätt i en termometer!

Skär remsor av purjolöken som ”snören” till grönsaksknytet och lägg dem i kokande vatten en halv minut, kyl med vatten.

Lägg ut vårrulledegen och fyll med cirka en deciliter strimlade grönsaker i mitten, dra ihop hörnen och fixera med purjolökssnöret.

Värm friteringsoljan till 175-180 grader och fritera knytena.

När köttet är färdigt servera med de nyfriterade grönsakerna, det kan passa bra med en god salsa till.

 

Foto: Ellinor Hall

Marinerad flintastek med örtsmör, kaneläpplen och grillade grönsaker

4 personer

2–4 tjocka skivor från vildsvinsstek, 4 äpplen, 1 dl socker, 1/2 msk kanel, 40 g smör, grönsaker och frukt att grilla (t ex ananas, paprika, lök, rotfrukter), salt och peppar.

Marinad: 1/2 dl olja, 2 klyftor hackad vitlök, 2 msk soja, 1 röd chilifrukt, 150 g finhackad ananas

Örtsmör: 200 g rumstempererat smör, 1 msk citronsaft, 2 msk persilja, 2 msk timjan, 2 msk basilika, 2 msk gräslök, 2 msk dragon, 2 msk libbsticka

 

Börja med att gnida in köttet med marinaden och låt det ligga i minst tre timmar.

Finhacka alla kryddor till örtsmöret, blanda med smöret och citronsaften. Kyl ned i en rulle eller i mindre portioner. Skär frukt och grönsaker för grillen. Grilla först köttet några minuter och lägg sedan i folie på eftervärme, låt termometern gå upp till 64–66 grader i centrum.

Grilla grönsakerna. Värm sockret med smöret tills det får en ljusbrun färg, lägg i skivade äpplen och kanel. Värm i två till tre minuter. Lägg köttet på en skärbräda, tranchera och servera med tillbehören.

 

Recept: Staffan Lindström

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

    Senaste från Annonstorget

    Opinion
    Landets hetaste jaktdebatt
    Podcast
    Landets största podcast om jakt
    Quiz
    Känner du igen hundarna?
    För inloggade!
    Bygg ditt eget jakttorn
    Drömjakt
    Här finns någonstans att jaga
    Älgjakt
    Så blir höstens älgjakt
    Jägarnas annonstorg
    Hundar, prylar och jaktmark
    Provläs Svensk Jakt
    Bläddra i senaste numret
    Byggtips!
    Så bygger du en hundgård

    Mest läst

      Samtidigt på JaktPlay

      • Älgjakt i Bergslagen
        by JaktPlay on oktober 21, 2017 at 09:12

        Filmen är inspelad i ett jaktlag i sydvästra Dalarna, och speglar älgjakten i vargmarker, här finns alla jaktliga ingredienser som hör älgjakten till. (447) Inlägget Älgjakt i Bergslagen dök först upp på JaktPlay. […]

      • galt eller sugga?
        by JaktPlay on oktober 21, 2017 at 09:12

        Galt eller sugga? (1519) Inlägget galt eller sugga? dök först upp på JaktPlay. […]

      • Passet
        by JaktPlay on oktober 21, 2017 at 09:12

        Jakt vid Tullgarn med hovjägaren Peter Vilidu. (1183) Inlägget Passet dök först upp på JaktPlay. […]

      • Ett Jaktliv – Majsbomb
        by JaktPlay on oktober 21, 2017 at 09:12

        Alla som sysslar med vildsvinsjakt har väl hört om en majsbomb, dock får jag ofta frågan hur jag gör mina. Därför satte jag ihop ett litet klipp om hur jag gör. (380) Inlägget Ett Jaktliv – Majsbomb dök först upp på JaktPlay. […]

      • Absolut älgjakt 3
        by JaktPlay on oktober 21, 2017 at 09:12

        Följ med Sundellhunting-teamet på spännande löshundsjakt på älg under säsongen 2016–2017. Hela filmen! (1779) Inlägget Absolut älgjakt 3 dök först upp på JaktPlay. […]

      Mina artiklar

      För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

      Heta ämnen på Svenskjakt.se