fredag 29 mars

Viltsmak

Foto: Ellinor Hall

Lägg vildsvinet på grillen

Bjud på en stor grillfest i sommar med vildsvin som tema.

Vildsvinskött är perfekt att grilla och i kombination med grillade grönsaker, frukter, örter och kryddiga såser kan du få en himmelsk smakupplevelse. Balansen mellan salt, sött och syrligt är lyckan på tallriken, enklast är att bara salta viltköttet och låta tillbehören stå för resten.

 

Foto: Ellinor Hall

Grillade vildsvinsspett med quinoasallad

4 personer

800 g vildsvinsfilé, 4–8 spett, vit och röd quinoa (1 dl per person), grönsallad, oliv- eller rapsolja, salt, peppar

Glaze: 2 dl mangochutney, 1/2 dl matolja, 1/2 dl honung, 1/2 dl kinesisk soja, 1 krm kanel, 1/2 msk kaffepulver

Blanda ihop ingredienserna till glazen, koka i fem minuter och låt den svalna. Koka quinoan enligt förpackningen och låt svalna.

 

Skär filéerna på längden och trä upp dem på grillspett som legat i vatten ett tag. Krydda med salt och peppar. Grilla filéerna i fem minuter. Lägg spetten i en bit folie, pensla på glazen och låt köttet ligga på svag värme tills du har en innertemperatur på 64 grader.

Blanda quinoa med salt, peppar, lite olja och sallad.

 

Foto: Ellinor Hall

Grillade vildsvinsspjäll med bönsallad och grillade rotfrukter

4 personer

2 kg vildsvinsspjäll, 8 dl kokta bönor, 2 dl gröna bönor, 1 paprika, 4 rädisor, 4 vitlöksklyftor, 1/2 dl rapsolja, salt och peppar, 800 g blandade rotfrukter

Börja med att krydda spjället och helstek i ugnen på 120 grader till en innertemperatur på 60 grader.

 

Skär rotfrukterna i jämna bitar, lägg dem i kokande vatten i cirka fyra minuter och trä sedan upp dem på spett.

Mixa vitlöken med olja och lite salt, blanda med bönor och grönsaker.

Skär isär spjället och grilla tillsammans med rotfruktsspetten. Pensla med en glaze och servera.

 

Foto: Ellinor Hall

Baconlindad vildsvinsnoisette med friterade grönsaksknyten

4 personer

700 g putsad vikt vildsvinskotlettrad, 16 skivor bacon, 1 dl matolja, salt och peppar, 3 dl hackade örter samt färska örter för dekoration (t ex timjan, dragon, libbsticka, persilja), 400 g strimlade grönsaker,  1 purjolök, 1 förpackning frusen vårrulledeg, 1 l olja till fritering (t ex jordnötsolja)

Salsa: 1/2 ananas, 1/2 melon, 1 röd chili, 2 salladslökar, 2 msk hackad mynta, 3 msk olivolja, 1 msk honung,
1 pressad lime, 1 msk råsocker, 1 krm salt

 

Stycka åtta jämna bitar av köttet och rulla kanterna i kryddhacket, lägg ut två skivor bacon och snurra utanpå kryddorna, fäst med en tandpetare.

Lägg biffarna på grillen och grilla på båda sidor till en fin färg. Placera biffarna på svagare värme till dess de är 64–66 grader i mitten, sätt i en termometer!

Skär remsor av purjolöken som ”snören” till grönsaksknytet och lägg dem i kokande vatten en halv minut, kyl med vatten.

Lägg ut vårrulledegen och fyll med cirka en deciliter strimlade grönsaker i mitten, dra ihop hörnen och fixera med purjolökssnöret.

Värm friteringsoljan till 175-180 grader och fritera knytena.

När köttet är färdigt servera med de nyfriterade grönsakerna, det kan passa bra med en god salsa till.

 

Foto: Ellinor Hall

Marinerad flintastek med örtsmör, kaneläpplen och grillade grönsaker

4 personer

2–4 tjocka skivor från vildsvinsstek, 4 äpplen, 1 dl socker, 1/2 msk kanel, 40 g smör, grönsaker och frukt att grilla (t ex ananas, paprika, lök, rotfrukter), salt och peppar.

Marinad: 1/2 dl olja, 2 klyftor hackad vitlök, 2 msk soja, 1 röd chilifrukt, 150 g finhackad ananas

Örtsmör: 200 g rumstempererat smör, 1 msk citronsaft, 2 msk persilja, 2 msk timjan, 2 msk basilika, 2 msk gräslök, 2 msk dragon, 2 msk libbsticka

 

Börja med att gnida in köttet med marinaden och låt det ligga i minst tre timmar.

Finhacka alla kryddor till örtsmöret, blanda med smöret och citronsaften. Kyl ned i en rulle eller i mindre portioner. Skär frukt och grönsaker för grillen. Grilla först köttet några minuter och lägg sedan i folie på eftervärme, låt termometern gå upp till 64–66 grader i centrum.

Grilla grönsakerna. Värm sockret med smöret tills det får en ljusbrun färg, lägg i skivade äpplen och kanel. Värm i två till tre minuter. Lägg köttet på en skärbräda, tranchera och servera med tillbehören.

 

Recept: Staffan Lindström

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.