söndag 15 september

Viltsmak

Publicerad 21 juni 2019 - 08:15

Hoppa över marinader och grillkryddor på viltköttet. Lägg köttet på grillen och servera med en salsa. Foto: Lena Runer

Vi tipsar om goda tillbehör till grillat viltkött

Viltkött på grillen är en favorit i jägarhemmen. Här tipsar Svensk Jakts Lena Runer om goda tillbehör som piffar upp sommarens trevliga matupplevelser.

Du läser nu en öppen artikel på Svenskjakt.se
Bli medlem med tidning

Foto: Lena Runer

Chimichurri

En frisk och fräsch röra från Argentina som passar perfekt till grillat kött.

Persilja, citron och vitlök är basen.

1 dl färsk bladpersilja, finhackad

0,5 dl färsk oregano, hackad

1 vitlöksklyfta

2 stjälkar salladslök (använd även den gröna blasten) eller 1  rödlök

1 dl olivolja

1 citron eller 2 lime, rivet skal och saften av (0,5 dl saft)

1 msk rödvinsvinäger

0,5–1 röd chilifrukt

Salt och peppar

Ta bort alla grova stjälkar på bladpersiljan och hacka bladen fint. Hacka även oreganon, vitlöks­klyftan, salladslöken och chili­frukten fint. Blanda och tillsätt ­vinägern, rivet limeskal plus limesaft. Blanda i olivoljan. Smaka av med salt och peppar. Chimichurrin håller sig ett par dagar i kylskåpet. Variera: Vissa blandar dessutom hackad mynta i sin chimichurri, andra lite färsk koriander. En del har tomat i sin chimi­churri, andra inte. Några vill ha hackad rödlök, andra bara vitlök. Vissa föredrar lime, andra citron. Ta vad du har hemma så kommer det till användning.

 

Foto: Lena Runer

Mojo Rojo

En röd sås som ofta serveras till småpotatisar i Spanien. Färgstarkt och gott till grillat.

400 g mogna tomater

1 röd paprika, grillad (eller 100  g färdig inlagd grillad paprika på burk)

1 röd chilifrukt

1–2 skivor vitt bröd, till exempel rostbröd 1 msk rödvinsvinäger eller pressad citron

2 vitlöksklyftor

1 tsk paprikapulver

1 krm mald spiskummin

3 msk olivolja eller neutral rapsolja

Salt

Dela paprikan i två halvor och grilla ett par minuter under grill­elementet i ugnen tills skalet blir nästan svart. Ta ut och låt svalna. Dela brödet i små bitar och lägg i en bunke. Häll över vinägern/citron­saften. Låt stå någon minut. Skär tomaterna i mindre bitar och lägg i skålen. Lägg också i vitlöksklyftorna och den grillade paprikan. Mixa allt med stavmixer. Tillsätt spiskummin och salt. Häll i oljan droppvis tills du får en tjock fin sås. Variera: Gillar du lite rökig smak på såsen, tillsätt gärna lite rökt paprikapulver.

 

Foto: Lena Runer

Salsa Verde

En salt grön röra med persilja, kapris och sardeller. Salsan är smakrik, så det behövs bara någon matsked på köttet. En klick salsa verde är också god att vända ner i nykokt färskpotatis.

1 knippa färsk bladpersilja

2 msk kapris

1–2 vitlöksklyftor

1 tsk dijonsenap

3 sardeller

0,5 dl olivolja

1 msk citronsaft eller vit vinäger

Salt och peppar

Plocka bort alla grova stjälkar från bladpersiljan. Finhacka persilje­bladen, kaprisen och sardellerna, helst för hand. Finhacka vitlöken och blanda i. Blanda i dijonsenapen. Häll i oljan lite i taget. Blanda i citronsaften/vinägern. Peppra. Var försiktig med att salta eftersom både kaprisen och sardellerna är salta i sig. Variera: I många salsa verderecept ingår en näve färsk grön mynta, i andra recept några blad färsk basilika. Prova dig fram.

 

Foto: Lena Runer

Pico de Gallo

En fräsch och frisk mexikansk salsa. Pico de gallo betyder tuppens näbb, för precis så ska den kännas på tungan, som små chilistarka tuppbett.

300 g mogna söta tomater

1 rödlök

3 stjälkar salladslökar, eller 1  rödlök

0,5–1 röd chilifrukt

1 lime, rivet skal och saft

2 msk hackade korianderblad

Flingsalt

Skär tomaterna i riktigt små tärningar. Strimla salladslökarna fint. Tärna chilifrukten fint. Blanda tomat, lök, chili med rivet limeskal och färsk koriander.

 

Foto: Lena Runer

Mangosalsa med chili

En söt och stark salsa som är god till kött, prova gärna till grillat vild­­svin.

2 mango

1 liten rödlök, eller 3 stjälkar salladslökar

0,5 kruka färsk koriander

0,5–1 röd chilifrukt

2 msk pressad limejuice

1 msk olivolja

Flingsalt

Skär mangon i små tärningar. Finhacka löken och chilifrukten. Blanda samman i en skål tillsammans med limejuice och olivolja. Smaka av med salt. Variera: Addera gärna en fint tärnad avokado i salsan. Tycker du inte om färsk koriander, byt ut mot bladpersilja. Vill du ha en matigare ­salsa, tillsätt kokt matvete eller mathavre.

 

Lena Runer

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Mest läst

Mina artiklar

För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

Heta ämnen på Svenskjakt.se