söndag 15 september

Viltsmak

Publicerad 8 december 2015 - 15:37

Rimmad kryddrulle på rådjur. Foto: Torbjörn Boström

Rimmad kryddrulle på rådjur. Foto: Torbjörn Boström

Rimmat vilt till julbordet

Vad passar bättre än att rimma till jul? Viltkött går utmärkt att rimma, och här bjuder jag på rimmat rådjur, älg, vildsvin och and. Dessa kötträtter passar bra till de flesta
traditionella julbordstillbehören, till exempel äppelmos, senap, rödkål, rödbetssallad med mera.

Du läser nu en öppen artikel på Svenskjakt.se
Bli medlem med tidning

SALTLAKE TILL RIMNING

Till saltlaken behöver du:
5 liter vatten
650 gram colorozosalt (130 gram per liter)
En halv deciliter strösocker.

Koka upp vattnet och blanda ner salt och socker och låt lagen kallna innan du använder den. Colorozosalt innehåller 0,6 procent nitrit per kilo, vilket ger den rosa färgen på köttet och samtidigt ett mer hållbart livsmedel. Nitrit hämmar bland annat tillväxten av toxin i köttet. Du kan fråga efter colorozosalt vid charkdisken i din butik eller best

 

RIMMAD KRYDDRULLE PÅ RÅDJUR

6–8 personer
2 renskurna benfria sidor eller tunnbringa från rådjur eller dov
kryddor (till exempel timjan, rosmarin, basilika, kryddpeppar, rosépeppar och ingefära (1/2 matsked av varje sort)
2 l saltlake
1 lök
3-4 lagerblad
10 kryddpepparkorn
4 nejlikor

Lägg ut sidorna lite omlott och strö över kryddorna, rulla ihop och bind upp till en jämn rulle. Lägg rullen i saltlaken i tolv timmar. Om du vill påskynda saltningen kan du börja med att spruta in saltlaken med en saltspruta i centrum på köttbiten och sedan lägga den i laken i två timmar. När saltningen är klar, koka upp vatten och lägg i köttet tillsammans med lök, lagerblad, kryddpepparkorn och nejlikor. Koka upp och skumma, låt köttet sjuda under lock till en innertemperatur av 72 grader.

 

RIMMADE ANDBRÖST

1–2 andbröst per person

Rimma andbrösten genom att spruta in saltlaken med en kanyl. Lägg sedan brösten i laken 20 minuter. Torka av köttet och bryn det lätt i en stekpanna. Efterstek i ugn på 85 grader i 15 minuter. Kan serveras varma eller kalla.

 

RIMMAD ÄLGBIFF

1 biff av älg
2 l saltlake
1 lök,
3–4 lagerblad
10 kryddpepparkorn
4 nejlikor

Rimma biffen genom att spruta in laken med en saltspruta eller en grövre kanyl i mitten. Lägg sedan köttet i laken i cirka en timme. Du kan även använda kött av innanlår, ytterlår eller rulle. Koka köttet på samma sätt som med den rimmade kryddrullen

 

RIMMAD KOKT VILDSVINSSKINKA

1 skinka av vildsvin
2 l saltlake
1 lök
3–4 lagerblad
10 kryddpepparkorn
4 nejlikor

Bena ur skinkan och spruta in saltlaken innan du binder upp den. Lägg i saltlaken i åtta till tolv timmar beroende på storlek. Koka skinkan under lock på samma sätt som med den rimmade kryddrullen.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Mest läst

Mina artiklar

För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

Heta ämnen på Svenskjakt.se