tisdag 19 mars

Viltsmak

Kalvlever Anglais. Foto: Lena Runer

Kalvlever Anglais. Foto: Lena Runer

Så gör du kalvlever Anglais

Lever har de flesta åsikter om. ”Jag älskar kalvlever Anglais” säger vissa, men nog är det fler som rynkar på näsan.
Men – handen på hjärtat: När smakade du lever sist?

Kanske är det dags att göra ett nytt försök den här jaktsäsongen? Kalvlever Anglais är en klassiker. Det är gott med sältan från kapris och den rökta salta smaken från bacon.

 

4 skivor lever från ungt djur (älgkalv, dovkalv, kronkalv eller ungt rådjur)

1 paket bacon

1–2 schalottenlökar, finhackade

1 dl kapris

Vetemjöl

Smör till stekning

50 g smör att bryna

 

Stek baconskivorna knapriga. Bryt sönder i mindre bitar.

Hacka löken och blanda den med kaprisen. Bryn 50 gram smör så att det får lite färg och nötig smak. Blanda smöret med den hackade löken och kaprisen.

Vänd leverskivorna i lite vete­mjöl och stek dem hastigt i smör på hög värme. De ska få fin stekyta men ändå vara rosa i mitten. 1 minut på varje sida räcker.

Vid servering: Lägg levern på tallrikar och skeda på kapris/lök-smöret. Toppa med bacon.

Servera levern med ett krämigt potatismos på klassiskt vis, eller prova att servera med snabbfräst grönkål blandat med baconsmul som på bilden.

 

Text: Lena Runer

Recept: Lena Runer och Ewa Klingspor från bland annat boken Hela Djuret

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.