lördag 16 februari

Viltsmak

Publicerad 6 juni 2018 - 08:20

Foto: Leif Milling

Kokkött på älg

Pepparrotskött är en svensk klassiker, här lagad på älg. Märg och ben ger båda smak till buljongen.
Ur boken Älgkött & Peran. Recept: Göran Sahlin, Gimdalens södra jaktlag.

Köttkoket

1,5 kg märgpipa/bringa med ben

1,5 tsk salt per liter vatten

1 morot i stora bitar

1 stor lök i klyftor

2 lagerblad

5 vitpepparkorn

5 kryddpepparkorn

 

Lägg köttet i gryta och häll på vatten så det täcker. Ta upp köttbiten, koka upp vattnet i grytan, tillsätt salt, morot, lök, lagerblad och pepparkorn. Lägg i köttet och koka upp.

Koka på svag värme under lock i cirka 1,5–2 timmar.

I slutet av koktiden kan man sätta in en köttermometer. Temperaturen ska vara 85–90 grader. Ta grytan från plattan, låt stå 15 minuter.

 

Pepparrotssås

3,5 msk vetemjöl

1,5 dl gräddmjölk

6 dl buljong från köttkoket

Riven pepparrot

 

Vispa mjölet med gräddmjölken i en kastrull. Tillsätt buljongen. Koka upp såsen under omrörning och koka på svag värme i 5 minuter.

När såsen är färdig, krydda med riven pepparrot efter tycke och smak. Pepparroten ska inte koka, då blir såsen besk.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

    Gott från vilt
    Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
    Premium
    För dig som loggat in
    Provläs Svensk Jakt
    Bläddra i senaste numret
    Vi testar – på riktigt!
    Svensk Jakts tester kan du lita på
    Här kan du annonsera vapen
    Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
    Podd
    Lyssna på Svensk Jakts poddar
    Opinion
    Här förs debatten i Jägarsverige
    Drömjakt
    Här finns någonstans att jaga

    Mest läst

      Mina artiklar

      För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

      Heta ämnen på Svenskjakt.se