söndag 21 januari

Viltsmak

Publicerad 29 januari 2015 - 13:08

Prova björn i vin!

Foto: Majs Keller

Allt fler jägare testar björnjakt – men hur många har tillagat björnkött?
Här kommer ett menyförslag med rödvinsbrässerad björn som huvudrätt.
Till förrätt: mjukbakad sötpotatis.

Rödvinsbrässerad björn – med jordärtskocka samt syltade trattkantareller
4 personer

1 kg bog med ben (sågas i 2–3 cm tjocka skivor) eller 700 g stek (använd i så fall gärna lite kött­buljong i brässeringen)
25 g smör (att bryna köttet i)
75 cl rött vin
2 gula lökar i kvartar
1 lagerblad
2-3 kvistar timjan, färsk
2 msk smör (till såsen)

Bryn köttet i panna så det får färg. Lägg köttet med stekskyn i kastrull (eller crock pot), tillsätt övriga ingredienser och späd på med vatten så det täcker två centimeter ovanför köttet. Låt sjuda i 3,5–4 timmar.
Sila av vätskan ner i en kastrull, koka ner till du fått en kraftig god smak. Plocka köttet från benen. Köttet ska nu vara mycket mört med kraftig smak.
Så här långt går det att göra i förväg, exempelvis dagen före servering. Förvara i så fall köttet och såsen kallt. När det är dags för servering – koka upp såsen med två matskedar smör och värm köttet i såsen.

Syltade trattkantareller
400 g trattkantareller (färska, frysta, blöt­lagda eller torkade går bra)
1 dl socker
1,5 dl vatten
0,5 dl ättika
1 stjärnanis

Koka alla ingredienser tills du får en simmig sirapsliknande konsistens, låt kallna.
Detta tillbehör serveras med fördel kallt och kan därför göras i god tid i förväg.

Crème på rostad jordärtskocka
600 g jordärtskocka, skalad (skala ordentligt)
150 g smör, smält
0,5 dl olivolja
1,5 dl crème fraiche
Salt

Lägg jordärtskocka, smör och olivolja i en ugnsfast form. Blanda och baka i ugn på 200 grader i cirka 25–30 minuter. Jordärtskockan ska få färg och bli mjuk.
Mixa allt till en slät puré (eller vispa om du önskar lite mer struktur), tillsätt 1,5 dl crème fraiche och smaka av med salt.
Servera med kokta rotfrukter eller broccoli.

Mjukbakad sötpotatis – med fetaost, ruccola och körvel serverad med brynt smör, kapris samt honungsrostade valnötter
4 personer
400 g sötpotatis, skalad
Tillbehör:
100 g fetaost
200 g Ruccolasallad
1 knippe körvel, färsk
100 g smör
50 g kapris
Flingsalt

Skala sötpotatisen och skär den i portionsbitar av önskad storlek. Koka i hårt saltat vatten i cirka 15 minuter, sötpotatisen ska fortfarande ha en hård kärna kvar i mitten.
Ta upp ur vattnet och lägg i ugnsfast smord form. Rosta av i ugn, cirka 5 minuter i 225 grader, alldeles innan servering. Täck sötpotatisen med brynt smör med kapris.

Honungsrostade valnötter
100 g valnötter
1 msk honung, flytande
2 msk vatten
1 krm salt

Lägg en torr panna på spisen på hög värme, lägg i de skalade nötterna och låt dem bli
mycket varma.
Se till att valnötterna inte bränner fast i
pannan genom att röra lite då och då.
Slå i övriga ingredienser när nötterna är riktigt varma. Koka ”torrt” under konstant omrörning, häll sedan upp på bakplåtspapper och låt kallna.
Snåla inte med flingsalt på potatisen vid servering.

Recept: Steve Nyman

Trikintesta!

Tänk på att björnkött alltid ska trikintestas.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

    Senaste från Annonstorget

    För inloggade!
    Bygg ditt eget jakttorn
    Quiz
    Känner du igen hundarna?
    Opinion
    Landets hetaste jaktdebatt
    Drömjakt
    Här finns någonstans att jaga
    Provläs Svensk Jakt
    Bläddra i senaste numret
    Jägarnas annonstorg
    Hundar, prylar och jaktmark
    Viltvård
    Så stödutfodrar du rådjur
    Byggtips!
    Så bygger du en hundgård

    Mest läst

      Mina artiklar

      För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

      Samtidigt på JaktPlay

      Heta ämnen på Svenskjakt.se