Prova björn i vin!

Allt fler jägare testar björnjakt – men hur många har tillagat björnkött?
Här kommer ett menyförslag med rödvinsbrässerad björn som huvudrätt.
Till förrätt: mjukbakad sötpotatis.
Rödvinsbrässerad björn – med jordärtskocka samt syltade trattkantareller
4 personer
1 kg bog med ben (sågas i 2–3 cm tjocka skivor) eller 700 g stek (använd i så fall gärna lite köttbuljong i brässeringen)
25 g smör (att bryna köttet i)
75 cl rött vin
2 gula lökar i kvartar
1 lagerblad
2-3 kvistar timjan, färsk
2 msk smör (till såsen)
Bryn köttet i panna så det får färg. Lägg köttet med stekskyn i kastrull (eller crock pot), tillsätt övriga ingredienser och späd på med vatten så det täcker två centimeter ovanför köttet. Låt sjuda i 3,5–4 timmar.
Sila av vätskan ner i en kastrull, koka ner till du fått en kraftig god smak. Plocka köttet från benen. Köttet ska nu vara mycket mört med kraftig smak.
Så här långt går det att göra i förväg, exempelvis dagen före servering. Förvara i så fall köttet och såsen kallt. När det är dags för servering – koka upp såsen med två matskedar smör och värm köttet i såsen.
Syltade trattkantareller
400 g trattkantareller (färska, frysta, blötlagda eller torkade går bra)
1 dl socker
1,5 dl vatten
0,5 dl ättika
1 stjärnanis
Koka alla ingredienser tills du får en simmig sirapsliknande konsistens, låt kallna.
Detta tillbehör serveras med fördel kallt och kan därför göras i god tid i förväg.
Crème på rostad jordärtskocka
600 g jordärtskocka, skalad (skala ordentligt)
150 g smör, smält
0,5 dl olivolja
1,5 dl crème fraiche
Salt
Lägg jordärtskocka, smör och olivolja i en ugnsfast form. Blanda och baka i ugn på 200 grader i cirka 25–30 minuter. Jordärtskockan ska få färg och bli mjuk.
Mixa allt till en slät puré (eller vispa om du önskar lite mer struktur), tillsätt 1,5 dl crème fraiche och smaka av med salt.
Servera med kokta rotfrukter eller broccoli.
Mjukbakad sötpotatis – med fetaost, ruccola och körvel serverad med brynt smör, kapris samt honungsrostade valnötter
4 personer
400 g sötpotatis, skalad
Tillbehör:
100 g fetaost
200 g Ruccolasallad
1 knippe körvel, färsk
100 g smör
50 g kapris
Flingsalt
Skala sötpotatisen och skär den i portionsbitar av önskad storlek. Koka i hårt saltat vatten i cirka 15 minuter, sötpotatisen ska fortfarande ha en hård kärna kvar i mitten.
Ta upp ur vattnet och lägg i ugnsfast smord form. Rosta av i ugn, cirka 5 minuter i 225 grader, alldeles innan servering. Täck sötpotatisen med brynt smör med kapris.
Honungsrostade valnötter
100 g valnötter
1 msk honung, flytande
2 msk vatten
1 krm salt
Lägg en torr panna på spisen på hög värme, lägg i de skalade nötterna och låt dem bli
mycket varma.
Se till att valnötterna inte bränner fast i
pannan genom att röra lite då och då.
Slå i övriga ingredienser när nötterna är riktigt varma. Koka ”torrt” under konstant omrörning, häll sedan upp på bakplåtspapper och låt kallna.
Snåla inte med flingsalt på potatisen vid servering.
Recept: Steve Nyman
Trikintesta!
Tänk på att björnkött alltid ska trikintestas.