onsdag 22 september

Publicerad 10 juli 2014 - 09:21

Webb-TV: Familj vill ha skydd mot rovdjur – ”Det är inte så här vi vill leva”

– Ska vi behöva ha det så här? Vi är inga jägare och skulle det hända något så har vi ingen chans att försvara oss, säger mamman. Foto: Boo Westlund

En vargattack på en älg i villaträdgården har fått en familj boende norr om Deje i Värmland att tröttna på närgångna vargar. Nu vill de ha skydd mot rovdjuren.
– Det begränsar vårt sätt att leva. Vargen går runt huset hela tiden och vi vågar inte låta vår fyraåring leka ute ensam. Det är inte rätt, det är inte så vi vill leva, säger mamman i familjen.

Det senaste halvåret har familjen sett varg nära huset vid sex olika tillfällen. Vargen har inte visat någon rädsla för människor.
– ­Den har bara flyttat på sig, men känslan är att den finns i vår närhet hela tiden, säger mamman, som väljer att vara anonym på grund av den hätska vargdebatten.
Situationen eskalerade när en skadad älg förra helgen sökte skydd i familjens trädgård. Älgen hade lagt sig mellan sandlådan och huset och från ett fönster filmade en jägare älgen.
– ­För att dokumentera att den var sjuk, säger mamman.

Det oväntade händer
Under filmningen händer det ingen väntat. En varg springer över gårdsplanen, kryssar mellan barnens leksaker och sandlådan och fullföljer attacken mot älgen. Den hugger mot älgens huvud men blir sedan skrämt av ljud från huset. Älgen och vargen befinner sig då bara några meter från fönstret.
– Vargen sprang bort men älgen var kvar hela natten. Den hade sår i mulen och bak i låret. Den mådde inte bra, säger mamman.
Under morgontimmarna drog den till skogs igen, men bara för att några dagar senare komma tillbaka.
– Jag blev lite paff. Jag trodde den var död men det verkar som den söker skydd här, säger kvinnan.
I maj tog vargen ett får för familjen. Länsstyrelsen konstaterade att det var en varg som dödade fåret och lånade ut ett så kallat akutstängsel som skydd får fåren. Nu vill mamman att samhället också ska skydda henne och hennes barn.
– ­Vi väntar ett nytt barn i augusti och egentligen vet jag inte om jag vill bo kvar här efter det som hänt. Men det kan inte vara rätt att vi ska tvingas flytta. Då är det bättre att länsstyrelsen sätter ett stängsel runt tomten så att vi kan känna oss säkra.

Aldrig diskuterat skydd för människor
Fredrik Wilde, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Värmland, kan inte ge ett direkt svar på familjens rop på hjälp.
– Nej, vi har riktlinjer för hur vi skyddar tamboskap och hundar men vi har nog aldrig diskuterat hur vi ska skydda människor mot varg, säger Fredrik Wilde.
Skyddsjakt är idag det enda sättet att hantera besvärliga situationer. Det kräver omfattande dokumentation och ett formellt beslut. Den utökade 28:an ger inget utrymme för att ta bort den här typen av närgångna vargar och är med dagens utformning ett skydd för hundar och tamboskap. För att skydda människor krävs ett dokumenterat aggressivt beteende eller en ren attack.
– Det är klart att man i en nödsituation har rätt att försvara sig men det gäller att kunna bevisa det också, säger Fredrik Wilde.
Älgen som söker skydd tycker han ska avlivas.
– Den lockar uppenbarligen in vargen på tomten, och är älgen skadad så är det bättre att skjuta den och frakta den långt ut på skogen.

För den utsatta barnfamiljen är läget besvärligt. En pigg liten fyraåring med spring i benen får nu inte leka ensam ute på gården och familjen håller hela tiden ett vakande öka på barnet och området närmast huset.
– Ska vi behöva ha det så här? Vi är inga jägare och skulle det hända något så har vi ingen chans att försvara oss, säger mamman.

Boo Westlund

Skribent

Daniel Sanchez

daniel.sanchez@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram