fredag 19 april

”Vi har fastnat i någon sorts biologiträsk”

Naturvårdsverkets förvaltningsplaner för stora rovdjur är långt ifrån tillfredsställande. Det anser Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné.
– Det här duger inte. Förvaltningsplanerna är sådant skick att de inte är användbara. Jag har svårt att se hur man ska komma vidare med det här som grund.

Daniel Ligné anser generellt sett att förvaltningsplanerna är för otydliga. Naturvårdsverket har fullständigt ignorerat människan i den framtida rovdjursförvaltningen.

Daniel LignéDaniel Ligné.

– Det här är bedrövligt. Nu har vi påpekat hur många gånger som helst att man måste ta hänsyn till människor. Det har slagit igenom i praktiskt taget all viltförvaltning i alla världens länder. Utom i Sverige, konstaterar Daniel Ligné.

Det finns en lång rad dokument som samstämmigt slår fast att en framgångsrik förvaltning av hotade arter måste ske på människans villkor. Till exempel i Bernkonventionens rekommendation och i de så kallade Malawi-principerna.

– Jag känner inte till något annat land som det här inte har slagit igenom och då har jag i alla fall arbetet med viltförvaltning i tre världsdelar. Sverige är bra och framgångsrikt i annan viltförvaltning, men inte när det gäller stora rovdjur. Där har vi fastnat i någon form av biologiträsk där vi endast fokuserar på genetik och bevarande som är ett mindre problem när vi har jättestora problem med de mänskliga aspekterna.

Vad tror du det beror på att vi ligger efter resten av världen när det gäller förvaltning av rovdjur?
Det är svårt att svara på. Men i en förvaltningsplan måste man ta hänsyn till mänsklig aktivitet som jordbruk, skogsbruk och jakt. Men när det gäller rovdjuren har vi tydligen inte ens kommit så långt i det här landet. Jag tycker Naturvårdsverket ska göra om och göra rätt, säger Daniel Ligné.

Kritik även från Lövbom

Torbjörn LövbomTorbjörn Lövbom.

Torbjörn Lövbom är ordförande i Jägareförbundet Rovdjursråd. Inte heller han är imponerad över Naturvårdsverkets förvaltningsplaner för stora rovdjur.
– Om man jämför rovdjursfrågor med andra frågor i samhället frångås gängse principer i sitt sätt att arbete när det gäller konsekvensanalyser och annat.  Jag tror att de som handlägger de här frågorna är ovana att hantera samhällsfrågor. De har svårt att sätta in rovdjuren i ett perspektiv, säger Torbjörn Lövbom.
– Man ser fortfarande rovdjursstammarna som enbart utrotningshotade och har därför svårt att skriva en förvaltningsplan. För det är ju en förvaltningsplan inte bara en bevarandeplan. De har också svårt att skapa en förvaltning som är begriplig för människor, fortsätter han.

Jägareförbundet är också kritiskt till regeringens uppdrag till Naturvårdsverket där verket först ska ta fram förvaltningsplaner, därefter ska antalsmålen för rovdjuren beslutas. Förbundet anser att man borde ha gjort tvärt om. Först måste antalsmåls tas fram och därefter ska förvaltningsplaner skapas planer som ska användas för att komma fram till målen.

 

Läs även:

Total sågning av förvaltningsplanerna

Kennelklubben kritiserar förvaltningsplanerna

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev