lördag 20 april

Vargrevir bildat i Kronoberg

Vargtiken i Kronobergs län är kvar inom samma område som för en månad sedan. Hon rör sig i en triangel mellan Älmhult, Markaryd och Ljungby och har definitivt bildat revir. Enligt vargforskaren Olof Liberg kan hon få sällskap av en hanvarg redan i år.

 

Vargen som vandrat från Norge till södra Sverige är försedd med sändare och rör sig i ett område som är två mil brett och fyra mil långt, eller cirka 80 000 hektar stort. Avgränsare är E4, riksväg 23 och sjön Möckeln. Och Olof Liberg kan nu säkert säga att vargen etablerat ett revir.

Området är relativt stort. Vi har på senare år sett att vargreviren blivit mindre. Dels beroende på en förtätning där det sedan tidigare finns revir, dels på att spridningen till södra Sverige innebär att bytestätheten är högre och att reviret därmed inte behöver vara så stort som i de norra delarna av Mellansverige, säger Olof Liberg.

Han jämför med det så kallade Rialareviret utanför Norrtälje som visserligen är avgränsat av motorvägar och hav men där en vargflock klarar sig genom bytesdjuren på ett 30 000 hektar stort område.

 

Kan snart få sällskap

Olof Liberg tror inte det kommer att dröja länge innan tiken i Kronoberg får sällskap av en hanvarg.

Det rör sig om så många ungvargar som vandrar omkring att det kommer att gå rätt snabbt, kanske redan i år. Varje år rör sig flera unga hanvargar i södra Sverige. Någon sådan kommer snart att hitta till reviret i Kronoberg.

Forskarna har bra kontroll på var vargreviren finns i landet. Däremot vet man lite om var utvandrade ungvargar befinner sig. Av de närmare 100 unga vargar som lämnat sina revir i år är endast fem utrustade med sändare.

Var de är vet vi exakt. Var alla de andra är har vi inte kontroll på, säger Liberg.

Två olika individer?
Minst två finns emellertid i Östergötland. Efter de senaste dagarnas vargangrepp på fårbesättningar är Olof Liberg tämligen övertygad om att det rör sig om olika individer.

Av allt att döma finns det två vargar på Vikbolandet och i Kolmården. Får har blivit vargrivna på så pass skilda platser med bara någon dags mellanrum att det inte kan vara samma varg, säger han.

Vargen i Kronoberg har såvitt är känt inte tagit några tamdjur sedan får attackerades utanför Bräkne-Hoby i Blekinge i början av sommaren. Tiken tycks livnära sig på i huvudsak rådjur.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev