fredag 12 augusti

Publicerad 25 december 2014 - 14:52

Vargjakten hotad efter nytt domslut

Vargjakten är åter hotad efter att förvaltningsrätten i Stockholm kommit med en dom som säger att förra vinterns jakt var felaktig. Foto: Kjell-Erik Moseid

Bara veckor innan licensjakten på varg ska inledas kommer förvaltningsrätten med sitt beslut: Förra vinterns jakt var felaktig. Något som kan komma att påverka den här vinterns vargjakt.

Naturvårdsverket beslutade för ett år sedan om licensjakt på varg i fem revir i Dalarnas, Värmlands och Örebro län. Beslutet överklagades av Svenska Naturskyddsföreningen, Svenska Rovdjursföreningen och Världsnaturfonden WWF.
Föreningarna ansåg att beslutet stred om EU:s art- och habitatdirektiv. Den 15 januari beslutade förvaltningsrätten i Stockholm att beslutet om jakt inte får verkställas förrän förvaltningsrätten avgjort ärendet.

Domslut efter ett år
Nu, ett år senare, och bara veckor till dess licensjakten ska dra igång denna vinter kommer så förvaltningsrätten i Stockholm med sitt beslut. Domslutet meddelades dagen före julafton.
”Förvaltningsrätten konstaterar inledningsvis att giltighetstiden för Naturvårdsverkets beslut om skyddsjakt efter varg 2014 löpte ut den 15 februari 2014. Även om ändamålet med Svenska Naturskyddsföreningens, Världsnaturfondens WWF, Svenska Rovdjursforeningens och Wolf Association Sweden’s talan därmed har förfallit, anser förvaltningsrätten att det föreligger särskilda skäl att ändå pröva frågan i målen eftersom det i stor utsträckning saknas vägledande avgöranden angående under vilka förutsättningar licensjakt kan tillåtas på skyddade arter och det kan därmed antas vara av vikt för eventuella framtida beslut om jakt efter varg.”

Risk för olägenheter
Naturvårdsverket angav som skäl för jakt förra vintern att det fanns ”risk för olägenheter och att socioekonomiska konsekvenser ökar i områden där förekomsten av varg är tät. En minskad förekomst av varg i dessa områden kan bidra till att konflikten mellan människa och varg minskar och att toleransen för varg därmed ökar.”
Förvaltningsrätten konstaterar att syftena med jakten är acceptabelt. Men: ”För att beslutet ska kunna godtas måste dock också bevisen för att syftet ska uppnås ha en styrka som står i proportion till undantagets omfattning. Förvaltningsrätten anser mot bakgrund av ordalydelsen i det överklagade beslutet att det finns ett relativt svagt stöd för att den eftersträvade effekten av beslutet skulle uppnås.”

Brister
Vidare konstaterar förvaltningsrätten följande:
”Naturvårdsverkets beslut innefattar även brister gällande vetenskaplig utredning eller övrigt stöd för att syftet med beslutet kan uppnås genom den beslutade licensjakten om 30 vargar.”
Naturvårdsverkets klartecken till licensjakt på 30 vargar förra vintern var alltså felaktigt, enligt det nya domstolsbeslutet. Det kan påverka den planerade jakten från januari.

Världsnaturfonden glad
– Jag tror att de får tänka ett varv till på Naturvårdsverket, säger Tom Arnbom, rovdjursexpert på Världsnaturfonden WWF till TT.
Planen för 2015 är att ett 40-tal vargar ska skjutas i de vargtäta länen Dalarna, Örebro och Värmland. Men domstolsbeslutet, som visar att Naturvårdsverket gjorde fel förra året, kan komma att ändra planerna.
– Jag är glad att vi vann, men jag tycker det är tråkigt att vi hamnade i situationen. Att vi behöver påpeka att myndigheterna gör fel och att domstolarna tolkar det på samma sätt som vi, det tycker jag är allvarligt, säger Tom Arnbom till TT.

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram