lördag 20 april

Vargbeslut väcker blandade känslor i förbundet

16 vargar får skjutas i 8 olika revir i landet. Svensk Jakt har fått lokala kommentarer från fem av Jägareförbundets länsordförande i varglänen.

 

Det här är inget hallelujah-moment

Lennart JohannessonLennart Johannesson.

Fyra vargar får skjutas i Värmlands län.

  Det är bra att vi kommit från den fullständiga låsningen i rovdjurspolitiken, men den här jakten ändrar inte på något sätt vargproblemen vi har i länet, säger Lennart Johannesson, ordförande i Jägareförbundet Värmland.

Det skulle finnas cirka 3.500 vargar i Sverige om hela landet hade samma höga vargtäthet som Värmland.

Den jakt vi nu får syftar bara till att förbättra genetiken i vargstammen. I bästa fall betyder den att vi får två vargkullar färre i Värmland, men det här är knappast något hallelujah-moment.

Från början talades det om jakt på 20 vargpar. Sedan prutade Lena Ek i samtal med EU ner jaktens omfattning till 20 vargar. Igår gick Ekot ut med 18 vargar och Naturvårdsverket har nu prutat siffran till 16. Vi hade behövt skjuta mer varg i det här länet för att förbättra genetiken och förbättra situationen för oss som bor med alla vargar.

Reviren Gräsmark och Trång i norra Värmland är två av landets mest inavlade vargrevir. Men där tillåts ingen jakt.

  I Nordvärmland har man levt med varg i 30 år. Trots detta och dålig genetik i vargreviren tillåts ingen jakt där. Men i län som haft varg i tre år får de däremot jaga varg, konstaterar Lennart Johannesson.

Blandade känslor i Dalarna

Thomas BjörklundThomas Björklund.

För Dalarnas del handlar den kommande vargjakten om två revir: Fulufjället och Kloten. Det senare reviret delas mellan Dalarna och Örebro län. Thomas Björklund, ordförande i Jägareförbundet Dalarna, tar emot beskedet om Naturvårdsverkets beslut med blandade känslor.

Att det nu blir jakt, och att regeringen så tydligt markerat gentemot EU-kommissionen att Sverige har rätt att bedriva jakt som en del i förvaltningen av varg, är oerhört positivt. Men för Dalarnas del är omfattningen av den beslutade riktade jakten en stor besvikelse, säger Thomas Björklund.

Vi i Dalarna hade naturligtvis hoppats på att få en jakt som kunde minska koncentrationen av varg i någon omfattning. Nu blir det inte så, vilket vi är mycket besvikna över, säger Thomas Björklund.

Gävleborg blir en varguppfödningszon

Karl-Evert HellsénKarl-Evert Hellsén.

I Gävleborg får inte en enda varg avlivas, trots att rovdjurstrycket i länet är ett av landets högsta.

  Jag är riktigt förbannad. Det här betyder att mitt län ska bli en enda stor varguppfödningszon. Det kan jag aldrig acceptera, säger Karl-Evert Hellsén, ordförande i Jägareförbundet Gävleborg.

Gävleborgs län berörs sedan många år av ett stort antal vargrevir. Flera av dem anses vara så kallat genetiskt viktiga och undantas därför den selektiva jakt som nu ska utföras. Men i Sjösvedenreviret är det till exempel ett syskonpar som är alfapar. Trots detta tillåts ingen jakt heller i det reviret.

Jag vill inte få skjuta några vargar på bekostnad av andra län. Men det är inte riktigt klokt att det län som har kanske landets högsta rovdjurstryck helt lämnas utanför jakt på varg. Jag är lika förbannad som alla medlemmar som nu ringer till mig.

Karl-Evert Hellsén kräver att Gävleborgs undantas från kommande vargvalputsättning.

Eftersom vi inte får någon lättnad av vargbördan säger vi blankt nej till Naturvårdsverkets planer på att sätta ut ändå fler vargar i det här länet. Har vi ingen förvaltning kommer inte vargvalputsättningen accepteras av dem som tvingas leva med vargarna, säger en upprörd Karl-Evert Hellsén.

Ett steg i rätt riktning

Göran GunnarssonGöran Gunnarsson.

Örebro län är något av vinnare i Naturvårdsverkets vargjaktsbeslut. Jakt kommer att bedrivas i fyra revir som ligger helt eller delvis inom länets gränser.

Det är framför allt ett symboliskt viktigt beslut, säger Göran Gunnarsson, ordförande i Jägareförbundet Örebro.

Beslutet om vargjakt är ett steg i rätt riktning. Även om det inte blev jakt på speciellt många djur, tycker jag att det framför allt är ett symboliskt viktigt beslut. Det visar att man från myndighetshåll nu vill göra något åt de problem som våra medlemmar och övriga landsbygdsbor upplever, säger Göran Gunnarsson.

Två av de vargrevir där jakt ska genomföras ligger helt inom Örebro läns gränser: Ulriksberg och Villingsberg. Ytterligare två revir Kloten och Hedbyn berör delvis Örebro län.

Man kan ju sedan konstatera att utfallet för Värmland och Dalarna, två län som har väldigt höga koncentrationer av varg, inte  blev lika bra och det är bara att beklaga, säger Göran Gunnarsson.

 

Rovdjurstrycket fortsatt oacceptabelt högt

Torbjörn Larsson.

Även Torbjörn Larsson, ordförande i Jägareförbundet Västmanland, har blandade känslor för Naturvårdsverkets beslut.

Jag har sagt det flera gånger tidigare, och jag får säga det igen: Det här är ett steg i rätt riktning, men det är inte tillräckligt.
Sedan Lena Ek tillträdde har vi sett en utveckling i rätt riktning på det här området, men det är ständigt två steg framåt oc h ett bakåt.
Snart måste Naturvårdsverket och dess generaldirektör Maria Ågren förstå att beslut måste förankras ute hos dem som berörs av rovdjuren. Här i Västmanland berörs vi av jakten i tre revir: Kloten, Hedbyn ochb Kölsta. Trots detta är det totala rovdjurstrycket, om man även inkluderar lodjuren, alltjämt alldeles för högt. Det kommer inte den här riktade vargjakten att ändra på. Rovdjurstrycket fortsätter att växa och det är synd att Naturvårdsverket inte förstår det.
Vargjakten får inledas redan imorgon, den 31 januari, och Torbjörn Larsson ställer nu stora förhoppningar till länsstyrelsen i sitt hemlän.
Länsstyrelsen får nu ett väldigt stort ansvar och jag hoppas och tror att länsstyrelsen i Västmanland klarar av att axla det ansvaret fullt ut, säger Torbjörn Larsson. 

 

Läs även:

Ett steg mot en långsiktig vargförvaltning

Naturvårdsverket tillåter jakt på 16 vargar

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev