fredag 3 februari

Vargarna blir fler i Värmland

Siffrorna efter revirnamnen representerar det antal vargar som har spårats i sällskap i reviret under vintern. Siffran är ett minimital. En familjegrupp utgörs av ett revirmarkerande par och deras årsvalpar. Källa: Länsstyrelsen Värmland

Vargstammen fortsätter öka i Värmland. Trots två riksdagsbeslut om att de högsta vargkoncentrationerna i landet ska minskas.

Olle Olsson Publicerad 3 april 2014 - 09:33

Spårningssäsongen för varg slutade den sista mars, men fortfarande pågår DNA-analyser av insamlad spillning och urin från varg så det dröjer ännu en tid innan slutresultatet är klart, skriver länsstyrelsen Värmland på sin hemsida. 

Revirkartan är alltså fortfarande preliminär och kan komma att förändras både avseende antalet bekräftade föryngringar, antal revir och revirens utbredning, påminner länsstyrelsen.
Hittills under denna vinter har länsstyrelsen hittat 27 revir, valpar har fötts i 17 av dem.

Fortsätter öka
Förra vintern bekräftades 15 vargföryngringar, och vargstammen har alltså fortsatt att öka i Värmland, vilket också var vad länsstyrelsen och andra förväntat sig.

Tidigare i vinter beslutade Naturvårdsverket om licensjakt på maximalt tolv vargar i två värmländska revir. Vargjakten skulle enligt verkets pressmeddelande minska de högsta koncentrationerna av varg i landet.

Licensjakten stoppades av Sockholms förvaltningsrätt. Men inte ens om jakten genomförts hade den ens varit i närheten av att stoppa tillväxen i länets vargstam – eftersom det föddes minst 17 vargkullar i länet. 

Nya vargföryngringar sedan den förra lägesrapporten från länsstyrelsen Värmland är Skugghöjden, Sandsjön och Fänstjärn.

Länsstyrelsen återkommer med fler lägesrapporter samt slutresultat i takt med att fler provsvar kommer in.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev