lördag 20 april

Vargar i trädgårdarna – men ingen skyddsjakt

Den här vargen fotograferades på i Ulvsta på onsdagseftermiddagen, precis intill centrala Ockelbo. Foto: Johnny Olsson

Bara på drygt ett år har det kommit in 340 (!) rapporter till länsstyrelsens Rovobs om vargar i Ockelbo kommun. Många av rapporterna gäller vargar som går i villaträdgårdar, skidspår eller på byvägar. Men någon skyddsjakt på det centralt belägna vargreviret har inte fattats.

– Vi håller på att titta på det nu. Men jag kan inte säga så mycket mer, säger Sara Sundin, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Gävleborg.
Det är byaföreningar i området som fått nog av Ockelbovargarnas springande bland husen – och nu sökt skyddsjakt på ”de två mest närgångna individerna”. Bakgrunden till ansökan är att i över ett års tid har boende i Ockelbo och samhällena runt omkring levt med ett vargrevir inne på deras gårdar. Många vågar till exempel inte längre släppa ut sin katt eller gå en promenad med sin hund.

Kommunen ansökte
För ett år sedan avslogs en skyddsjaktansökan från Ockelbo kommun. Då tillade Naturvårdsverket att verket tillsammans med länsstyrelsen kunde komma att ompröva sitt beslut och fatta skyddsjaktbeslut på eget initiativ om det fanns behov av skyddsjakt. Men något sådant initiativ har alltså inte kommit från myndigheterna.
Sara Sundin försöker förklara varför vargarna hittills fått vara kvar.
– Under barmarksperioden har det inte funnits skäl för skyddsjakt på eget initiativ. Det har eskalerat under vintern, men om man läser noggrant i lagstiftningen för skyddsjaktskriterierna är det inte så lätt. Så länge det inte hänt något är det svårt att få till ett hållbart skyddsjaktsbeslut. 

Ifjol räckte inte argumentet med att boende i området tycker det är otrevligt med närgånga vargar, och att de är rädda för dem. Kan det någonsin räcka som kriterie för skyddsjakt att man har ett vargrevir inne i bebyggelse – med allt vad det innebär?
– Det är just det vi tittar på. Vi är inte klara med bedömningen ännu och måste göra att så bra beslut som möjligt.

Många som bor i området har ändrat sitt beteende i vardagen. På grund av vargarna vågar de inte släppa ut sina djur eller gå på promenad. Är det rimligt?
– Det är självklart att det är olyckligt. Det tror jag alla är eniga om. Men den andra aspekten, om det håller för skyddsjakt som det ser ut nu, är det vi tittar på. Det är jättetråkigt att behöva säga att det kanske behöver hända något innan man kan bevilja skyddsjakt. Det är heller inte önskvärt.

Nästa vecka?
Vargarna i Ockelboreviret är inte genetiskt viktiga. Det rör sig om en hel flock där alfahanen kommer från Slättås i Norge och honan från Korsåreviret. Länsstyrelsen Gävleborg hoppas kunna fatta beslut i skyddsjaktsärendet nästa vecka.
Enligt uppgift till Svensk Jakt är fler skyddsjaktansökningar på Ockelbovargarna på väg in till länsstyrelsen.

Detta har hänt – problem i över ett år

För nästan på dagen exakt ett år sedan ansökte Ockelbo kommun om skyddsjakt på de vargar som rör sig i centrala Ockelbo.

– Vi måste agera på något sätt när kommuninvånarna är så oroliga, sa kommunalrådet Magnus Jonsson (S).
I ansökan framgick att de oskygga vargarna skapar stor oro bland kommuninvånarna och att allt fler måste ställa in fritidsaktiviteter som berör hund, häst och motion.
Magnus Jonsson och Lars Sjödin, kommunchef, beskrev situationen som ohållbar.

Inte ovanligt oskygga
Men länsstyrelsen Gävleborg, Viltskadecenter och Naturvårdsverket såg annorlunda på saken. Naturvårdsverket beslutade efter lång handläggning att avslå ansökan om skyddsjakt på vargarna. Myndigheterna och Viltskadecenter gjorde bedömningen att vargarnas närvaro inte medför påtagliga risker för allmänheten och ”att det inte finns någonting som tyder på att vargarna som uppehåller sig omkring Ockelbo uppträder anmärkningsvärt oskyggt gentemot människor”.

”Skyddsjakt på eget initiativ”
I Naturvårdsverkets pressmeddelande skriver verket till sist: ”Naturvårdsverket kommer tillsammans med länsstyrelsen att följa händelseutvecklingen. Visar det sig att det finns behov av skyddsjakt kan Naturvårdsverket efter en ny ansökan om skyddsjakt eller på eget initiativ fatta beslut om skyddsjakt.”
Sedan dess har vargparet i Ockelbo fått valpar och allt tyder på att det föds en ny kull i samma område om ett par månader. Reviret är fortsatt beläget inne i bebyggelsen. Men trots att det nu kommit in 340 (!) rapporter till länsstyrelsens Rovobs sedan 1 januari 2014 har myndigheterna alltså ännu inte agerat på något sätt.
Värt att notera är att vargar är vardsgmat i Ockelbo, och missnöjet mot myndigheterna är stort. Därför rapporteras bara en bråkdel in till länsstyrelsen av alla de observationer som görs.

Polisen kan besluta

I enlighet med 9 § i Jaktlagen får även polisens besluta om avlivning av till exempel varg.
Ur Jaktlagen: ”Om ett vilt djur orsakar avsevärd skada eller om det kan antas vara farligt för människors säkerhet, får Polismyndigheten låta avliva djuret, om det inte finns någon annan tillfredsställande lösning.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev