fredag 19 april

Vargangrepp i Ekshärad väcker oro

Foto: Kjell-Erik Moseid

För några dagar sedan fann djurägaren Leif Sandberg en svårt skadad diko och två döda kalvar i hagen.
– Jag fick avliva kon på platsen. Länsstyrelsen har konstaterat att det är varg som angripit djuren, säger Leif Sandberg.

Leif Sandberg har sin besättning i en hage nära Klarälven en kilometer norr om kyrkan i Ekshärad. Under tisdagskvällen skulle han titta till sina 35 djur.
– Jag fann först den ena döda kalven och sen såg jag kon som inte kunde resa sig. Jag hade inget annat val än att skjuta henne, säger Leif Sandberg.
För några år sedan tog vargarna i området en tjur för honom och Leif kunde direkt se samma mönster i skadorna på djuren.
– Det var bett i låren, strupen och mulen på kon. Under striden tror jag att hon fläkt sig, säger Leif Sandberg.

Simmat över Klarälven?
Länsstyrelsens naturbevakare Elisabeth Hansson besiktigade djuren.
– Det var först när vi flådde dem som vi såg bettskadorna ordentligt. Kon hade bettskador i höger lår och mulen, kalven var biten i halsen och strupen, säger Elisabeth Hansson.
Beteshagen ligger nära Klarälven där djuren dricker vatten. Där är hagen helt öppen utan stängsel.
– Det är möjligt att en varg har simmat över älven för att ta sig till hagen. Annars kan det vara varg från reviren Norra Jangen eller Vimyren, men det kan också vara en varg på vandring som slagit till, säger Elisabeth Hansson.
Länsstyrelsen har satt upp övervakningskameror runt hagen men vargen eller vargarna har inte kommit tillbaka. Så kallade akutstängsel är inte aktuellt när det gäller nötkreatur och Leif Sandberg kan bara försöka hålla ett extra öga på djuren.

Risk för återbesök
Risken för nya angrepp oroar.
– Det finns skäl att tro att vargarna kommer tillbaka, säger Elisabeth Hansson.
För Leif Sandberg är varje besök i hagen en obehaglig påminnelse om att vargar och andra predatorer i området när som helst kan ta sig in och skada djuren.
Ännu en kalv hittades död under veckan. Det mesta av det djuret var uppätet och det försvårade besiktningen. Intorkade fosterhinnor på benen tyder på att den kalven varit dödfödd och att andra asätare som räv och korpar ätit av djuret.
Hotet från vargarna är ändå det som är svårast för Leif Sandberg.
– Det är inte så vanligt med vargangrepp på nötkreatur, men när de har börjat en gång så lär de fortsätta. Älgstammen har också minskat enormt i vårt område. Det ökar självklart risken för angrepp på våra tamdjur, säger Leif Sandberg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev