tisdag 29 september

Publicerad 21 juni 2016 - 13:11

Varg orsakar ökade älgskador

Älgbetesskadorna ökar i Gävleborg. En av orsakerna till de ökande skadorna är att älgförvaltningen försvåras när jägarna inte längre kan släppa sina älghundar på grund av den täta vargstammen som finns i delar av länet.

Årets inventeringar av älgbetesskador i Gävleborgs län är oroande då de generellt visar på en tydlig ökning av andelen färska älgskador på tallungskogar mot 2014 då samma områden i länet inventerades senast. Skadenivåerna ligger mellan 3 och 21 procent. Orsakerna är sannolikt flera men en faktor är att man inte lyckas skjuta det antal älgar man planerat skjuta, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.
​Inventeringarna har genomförts på uppdrag av skogsbruket i älgförvaltningsområdena Ljusne, Trödje, Ödmorden, Gruvberget, Söder- Voxnan, Södra Gästrikland och Furuvik.
– Alla områden förutom Södra Gästrikland har en stigande trend av färska skador. Södra Gästrikland sticker ut på ett positivt sätt med tre procent vilket är fullt acceptabelt säger Michael Larsson, Stora Enso Skog, i pressmeddelandet.

”Ett bakslag”
Michael Larsson är skogsbrukets representant i Viltförvaltningsdelegationen i Gävleborg och han anser att det måste skjutas mer älg.
– Det här är ett bakslag! Vi har haft en utveckling med minskande skador i de här områdena tidigare även om nivån färska skador också då varit alltför hög. Det är trots allt bara genom att minska antalet älgar som vi i någon större omfattning kan påverka skadenivåerna och i flera områden måste nu jägare och markägare i dialog omarbeta sina avskjutningsplaner inför höstens jakt, säger Michael Larsson.

Jakten bedrivs inte i tillräcklig omfattning
En av orsakerna till de ökande älgskadorna är den ökande vargstammen i länet, menar Michael Larsson.
– Ett annat bekymmer för oss är att vi i de mest skadedrabbade områdena har en koncentration av vargrevir som påtagligt påverkar jaktutövningen och därmed förvaltningen av älg. Vi vet att jägarnas oro för sina hundar gör att jakten inte bedrivs i den omfattning som krävs för att avskjutningsmålen ska uppfyllas, berättar Michael Larsson i pressmeddelandet.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram