torsdag 28 mars

Varg etablerar revir i södra Sverige?

Mycket tyder på att den vargtik som de senaste veckorna uppehållit sig i sydvästra delarna av Kronobergs län håller på att etablera revir.

Vargen är försedd med sändare, och forskare och rovdjursspårare har kunnat se hur hon rört sig inom ett några kvadratmil stort område i sydvästra Småland. Tidigare har vargen förflyttat sig långa sträckor söder- och väster ut i landet, och endast stannat för att äta slagna byten.

Olof Liberg vid det Skandinaviska vargforskningsprojektet vill ännu inte säga säkert att ett vargrevir har etablerats i södra Sverige, men mycket tyder på att det är på gång.

Det krävs att hon är i området några veckor till för att jag ska vara säker, men helt klart har vandringslusten avtagit, säger Olof Liberg.

Tikar stannar kvar
För några dagar sedan gav sig vargen iväg från området runt Strömsnäsbruk-Markaryd mot Älmhult, och mycket tydde på att hon gett sig iväg på långfärd. Men så vände hon och gick tillbaka igen.

Forskarnas erfarenhet av revirbildande tikar är att de stannar i området, oavsett om det kommer någon hane eller inte. I ett par fall, i trakterna av Hasselfors och Ockelbo, gick vargtikar ensamma i sina revir i trefem år innan de fick sällskap.

Hanvargar som bildar revir vandrar vidare efter några månader om det inte kommer någon partner. Vad gäller tikar finns såvitt jag vet inget känt fall där en sådan brutit reviret, säger Olof Liberg.

Ännu finns inget namn på det eventuella reviret i Småland. Vanligtvis är det länsstyrelserna som namnger reviren. Enligt Olof Liberg ligger Delaryreviret bra till, eftersom orten verkar vara ett centrum för området där vargen befinner sig.
Liberg bedömer också att det finns stora möjligheter att vargen i Småland får sällskap.

Så gott som varje år rör sig unga utvandrade hanvargar i södra Sverige. Sannolikt kommer någon sådan att hitta till vargtiken i Småland, om hon nu stannar där.

Fäller päls
Besiktningsmannen Lasse Carlsson från Ronneby har tillsammans med en ett specialtränat hundekipage inventerat mindre områden där vargen hållit till länge. Där har man hittat bytesrester av slagna rådjur, vargspillning samt mycket varghår.

Jag tycker det är ovanligt mycket hår. Förhoppningsvis är det vinterpälsen som fälls av, och inte skabb. För några dagar sedan iakttog en person vargen från sin gårdsplan. Han rapporterade att den såg slim och högbent ut vilket tyder på att den har sommarpäls nu, säger Lasse Carlsson.

Av allt att döma har vargtiken inte slagit några tamdjur den senaste tiden. Något som Lasse Carlsson tycker är anmärkningsvärt.

Senaste kända tillfället var när vargen slog får i Blekinge för ungefär en månad sedan. Sedan dess har inga tamdjur blivit rivna, trots att hon rör sig i ett område där det är mycket gott om får och andra tamdjur. Vi får hoppas det fortsätter så.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev