torsdag 28 mars

Varför får de stoppa beslut om rovdjur?

Trots ett riksdagsbeslut om lokal rovdjursförvaltning är det här i förvaltningsrätten i Stockholm som frågorna behandlas. Foto: Patrik Svedberg

Föreningen Nordulv överklagade beslutet om att överlämna skyddsjakten på stora rovdjur åt länsstyrelserna. Men är Nordulv behörig att överklaga?

En ideell förening med miljöintresse kan ha rätt att överklaga jaktbeslut. Därför hamnar snart sagt alla jaktbeslut om stora rovdjur numera i Förvaltnings- och kammarrätter.  

Bakgrunden till att domstolarna nu formligen svämmar över av rovdjursmål är att Kammarrätten i Stockholm meddelade i en dom den 7 februari 2013 att vissa föreningar har talerätt mot beslut enligt jaktförordningen. Detta i enlighet med den så kallade Århuskonventionen.

Domen avkunnades efter att Naturskyddsföreningen överklagat Naturvårdsverket beslut om skyddsjakt på varg i Kronoberg i oktober 2011. Naturvårdsverket och förvaltningsrätten i Stockholm avslog den gången Naturskyddsföreningens överklagan med hänvisning till att föreningen inte hade rätt att överklaga Naturvårdsverket beslut om skyddsjakt på varg. Naturskyddsföreningen ansågs helt enkelt inte berörda av beslutet och kunde därför inte överklaga.

Minst 100 medlemmar
Men Naturskyddsföreningen nöjde sig inte med detta och överklagade till Kammarrätten i Stockholm. Och kammarrätten gav föreningen rätt. Ideella föreningar utan vinstsyfte ”vars ändamål är att främja miljöskyddet respektive bevara den svenska rovdjursfaunan samt att de i övrigt uppfyller kraven för talesrätt i miljöfrågor har rätt att överklaga vissa domar.” Detta under förutsättning att föreningen har bedrivit verksamhet i Sverige och att de har minst 100 medlemmar ”eller på annat sätt visar att verksamheten har allmänhetens stöd.”

Naturskyddsföreningen och Rovdjursföreningen är två föreningar som tilldömts talerätt i vissa frågor om jakt på varg.
I det senaste, men knappast sista, domstolsärendet är det föreningen Nordulv som överklagat Naturvårdsverkets delegeringsbeslut till landets länsstyrelser om skyddsjakt på stora rovdjur. Förvaltningsrätten i Stockholm ska nu först och främst avgöra om föreningen har talerätt, alltså är behöriga att överklaga.

Tills vidare ska dock alla skyddsjaktansökningar på stora rovdjur i landet skickas till Naturvårdsverket. När verket väl fattat beslut i ärendet går Naturvårdsverkets beslut sedan att överklagas till förvaltningsrätten i Stockholm.

14 ärenden i förvaltningsrätten

Sedan 1 januari 2013 har förvaltningsrätten i Stockholm tagit emot 14 ärenden om skydds- eller licensjakt på varg. 
Fem av rättens domar har överklagats till Kammarrätten i Stockholm. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev