söndag 26 mars

Vapen diskuteras på rådsmöte

Inrikesminister Anders Ygeman diskuterar imorgon, torsdag, EU:s vapendirektiv på ett möte med rådet för rättsliga och inrikes frågor. Foto: Bill Nilsson/Regeringskansliet

I morgon, torsdag, ska EU:s råd för rättsliga och inrikes frågor diskutera förslagen till nytt vapendirektiv. Från den svenska regeringen deltar inrikesminister Anders Ygeman som i ett pressmeddelande inför mötet säger att det nya regelverket inte får gå ut över vanliga jägare.

Jan Henricson Publicerad 9 mars 2016 - 17:23

I pressmeddelandet räknas de sju förslag angående kommissionsförslaget upp som regeringen tidigare lagt fram till rådet.
• En helt ny artikel om säker vapenförvaring (vapenskåp).
• Ett undantag för förbudet mot helautomatiska vapen för behov som rör Sveriges nationella säkerhet och landets kulturarv.
• Fortsatta undantag från 18-årsgränsen för innehav.
• Undantag från kravet på obligatoriska läkarundersökningar.
• Vissa undantag från kravet om femårig tidsbegränsning för vapenlicenser.
• En tydligare definition av vilka halvautomatiska vapen som ska anses likna helautomatiska.
• Undantag från förbudet mot privat distanshandel.

”En felskrivning”
I pressmeddelandet har punkten vad gäller undantag från kravet på femårslicenser ändrats jämfört med vad som tidigare sagts. Då nämndes inget om vissa undantag.
Enligt Johan Moström, politisk sakkunnig på Justitiedepartementet, har inga revideringar i förslagen gjorts jämfört med tidigare.
– Vår förhandlingsståndpunkt har inte ändrats. Skrivningen är nog bara ett olycksfall i arbetet från presstjänstens sida, skriver han i ett mejl till Svensk Jakt.

Förslag går för långt
Regeringen skriver i pressmeddelandet att man anser att förslagen om 18-årsgräns för innehav, generell tidsbegränsning på fem år för licenser, obligatoriska läkarundersökningar och förbud för privatpersoner att handla med vapen via annonsering på Internet och i fackpress går för långt.
– Att begränsa tillgången till vapen inom EU är viktigt, men det får inte gå ut över vanliga jägare, säger Anders Ygeman i pressmeddelandet. Beträffande halvautomatiska vapen avsedda för jakt är regeringen nöjd med den svenska modellen där Naturvårdsverkets föreskrifter reglerar magasinsstorleken.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev