måndag 8 mars

Publicerad 28 november 2013 - 10:32

Vägen in i samhället går genom skogen

Foto: Jan Henricson

Igår presenterades de första resultaten av projektet ”Skogen som integrationsarena” på Skogsrikets konferens i Piteå. Projektet syftar till att ge nya svenskar kunskap om hur samhällssystemet fungerar genom skogs- och jaktrelaterade utbildningsinsatser.

Ann Dolling. Foto: Sara KarlssonPilotprojektet ”Skogen som integrationsarena” har nu pågått i ett år och på Skogsrikets konferens i Piteå presenterades de första resultaten av Ann Dolling, Sveriges lantbruksuniversitet och Peter Ahlqvist, Dorotea kommun.
Projektet syftar till att genom skogs- och jaktrelaterade utbildningsinsatser i Dorotea kommun ge individen möjlighet till kunskap om hur samhällssystemet fungerar.
– Projektet har pågått i ett år och det har slagit väl ut. Vi har hittat formerna och är redo att växla upp och låta projektet växa. Vi ser att det bland annat finns behov av att bygga på med ytterligare skoglig utbildning, säger Ann Dolling i ett pressmeddelande från SLU.

Samarbete

Det är länsstyrelsen Västerbottens län som, i samarbete med Dorotea kommun, fakulteten för skogsvetenskap vid SLU och Svenska Jägareförbundet Västerbotten, initierat pilotprojektet ”Skogen som integrationsarena”.
– Skogsbruket har stort behov av kvalificerad arbetskraft. Fakulteten för skogsvetenskap driver ett målinriktat arbete med genus och jämställdhet och jag ser integrationsfrågan som en fortsättning på ett påbörjat förändrings- och utvecklingsarbete mot jämlika villkor i skogsnäringen, tillägger Ann Dolling.

Rekrytering

Projektet syftar även till att skapa intresse för och rekrytering till högre skoglig utbildning på gymnasie- och högskolenivå. Mottagare för insatsen är i första hand nyanlända i etableringsreformen men i ett senare skede också flyktingar som avslutat sin etableringsperiod och som är på väg mot vidareutbildning.
– Den plattform projektet bygger upp ger förståelse och kunskap om skog som kan vara självklar för många som bor i skogslänen. Att ta till sig denna förståelse och kunskap kan vara nödvändig för att hitta sysselsättning och kunna bo kvar, säger Ann Dolling.

Skribent

Marie Gadolin

marie.gadolin@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram