måndag 1 juni

Publicerad 15 maj 2013 - 16:51

Unik skytteanläggning i sörmländska Virå

En ny form av övningsskytte har fått sin introduktion i Sverige. Det handlar om kulskytte inomhus med riktiga vapen och skarp ammunition, där målet består av djur i rörelse på en filmduk.

Under varunamnet Jaktmarkerna har far och son Caesar och Rikard Åfors på Virå bruk i Sörmland storsatsat på en skytteanläggning som också kommer att vara Rikards arbetsplats framöver. Förutom en stor nybyggd hall på 600 kvadratmeter har man byggt två tunnlar för inskjutning och träningsskytte.

Vi är övertygade om att det här är ett övningsskytte med stora framtidsutsikter. Här får skytten uppleva fler jaktsituationer på en timme än under en hel jaktsäsong på riktiga pass, försäkrar Caesar och Rikard.

Riktiga vapen
Det finns många jaktsimulatorer där skyttet sker med laserteknik. Men här går det att spräcka ögonbrynet på kikaren av rekylen, precis som på vilken skjutbana som helst. Det enda som är simulerat är jaktmålet, som visas på film.

Sedan första spadtaget togs i mars har det varit hektiska dagar på Virå för att få anläggningen klar till jaktsäsongen. Resultatet blev till och med bättre än vad som först var planerat.
Hallen för övningsskytte med kula är det stora dragplåstret. Liknande anläggningar finns i Tyskland och Danmark och nu således även i Sverige.

Jag har praktiserat på en dansk motsvarighet och fastnade för idén att ta detta övningsskytte till Sverige, förklarar Rikard Åfors.

I byggnaden öppnar sig en värld av avancerad teknik och specialbeställda material för att klara alla krav på säkerhet och komfort för en kulskytteanläggning inomhus. Flera ventilationssystem för krutrök, skottsäkra väggar och tak, speciell ljudisolering och golvbeklädnad är bara några i raden av moderna lösningar. Dessutom är all betong i byggnaden inklädd med trä för att inte äventyra säkerheten vid eventuella vådaskott.

Egna vapen
Skyttet skiljer sig inte från vanlig jakt. Fyra skyttar har plats bredvid varandra på iordninggjorda pass. På en filmduk 25 meter längre fram spelas valfri jaktsekvens upp, allt från stillastående rådjur eller älgar till löpande vildsvin. Avståndet som filmen är inspelad på bidrar till svårighetsgraden på skyttet. När ett skott avlossas stannar filmen upp och en röd prick markerar var det tog. Efter några sekunder fortsätter filmen och nästa skott kan skjutas.

Varje skytt kan skjuta med eget jaktvapen och ammunition.

Kulan passerar först genom en dubbel pappersduk och därefter genom en självläkande gummiduk. I mellanrummet finns ett infrarött ljus som lyser igenom hålen i pappersdukarna och registreras av censorer med minne. När man skjutit några hundra skott och märker att markeringen börjar gå lite trögare är det bara att flytta läget på pappersdukarna via en rulle i taket så nollställs minnet, förklarar Rikard Åfors.

Skytteträning
Som kulfång ligger det 100 kubikmeter gummigranulat, som någon gång per år kan silas och rensas för att sedan återanvändas.

Tanken är att vi ska inta tätpositionen för kulskytteträning i Mellansverige. Kanske kan det på sikt bli ytterligare någon eller några anläggningar i Sverige. Vi har agenturen för en sådan utökning, berättar Caesar Åfors.

Eftersom det är enkelt att variera svårighetsgraden är ambitionen att lyfta kunskapsnivån hos såväl nybörjare som erfarna jägare. Inte minst är det en ypperlig träningsmöjlighet för jägarexamensgrupper, förklarar Rikard Åfors.
Möjligheten att kunna köpa ammunition i lösvikt gör att skyttarna kan pröva vilken ammunition som passar vapnet bäst.

Jaktlag kan hyra anläggningen per timme. Läs mer på www.jaktmarkerna.se

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram