tisdag 26 maj

Publicerad 20 juni 2013 - 22:47

Tvättbjörnen fångad!

Den fångade tvättbjörnen var en hona på 5,5 kilo. Foto: Privat

Den tvättbjörn, som den senaste månaden jagats utanför Västervik av fältpersonal från Mårdhundsprojektet, är nu fångad. Det var en hona på 5,5 kilo.

Fångsten skedde torsdag morgon 20 juni i en vanlig burfälla för grävling. Tvättbjörnen ska nu skickas till SVA för undersökning och provtagning.

– Mest troligt rör det sig om ett förrymt, illegalt husdjur, säger P-A Åhlén, som ansvarar för fältverksamheten inom Mårdhundsprojektet.

Mårdhundsprojektet har på Naturvårdsverkets uppdrag även att hantera observationer av tvättbjörnar enligt samma rutiner som för mårdhundar. När därför en tvättbjörn under maj månad fångades på bild i en åtelkamera som Roger Lundberg satt upp för att bevaka en vildsvinsåtel utanför Västervik, agerade man direkt. Fältpersonal begav sig till det aktuella området utrustade med hundar och fångstredskap. Ett flertal kameror och fällor sattes ut och man fick ytterligare två bilder på tvättbjörnen.

Hjälp av lokala jägare
Natten till 20 juni registrerades den fjärde bilden och på morgonen satt tvättbjörnen i en av projektets fällor.

– Vi har haft väldigt god hjälp av lokala jägare med att sköta tillsynen av fällorna, säger P-A Åhlén, och extra roligt var det att det var Roger Lundberg själv som skötte vittjningen när tvättbjörnen fångades.

Att tidigt upptäcka och agera när en främmande, invasiv art dyker upp är enligt P-A Åhlén oerhört viktigt om man vill förhindra att arten ifråga får fotfäste i landet. En stor hjälp i det arbetet är de tiotusentals åtelkameror som jägarna har uppsatta på sina marker för att bevaka åtlar och inventera sina viltstammar.

– Tyvärr är nog detta bara ett i raden av tvättbjörnsfynd och risken att arten får fäste i framförallt södra Sverige är stor, då det är så enkelt att föra in djur i Sverige från kontinenten, säger P-A Åhlén. Och det enda man kan vara säker på om någon har en tvättbjörn som husdjur, det är att den kommer att rymma.

Utrustningen kvar

Mårdhundsprojektet låter sin  utrustning sitta kvar i området över sommaren för att försäkra sig om att det rörde sig om en ensam individ

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram