måndag 24 februari

Publicerad 15 maj 2013 - 16:50

Tre myndigheter vill sätta in djurparksvargar

Vargvalpar från nordiska djurparker kan bli den första åtgärden för att genetiskt förstärka vargstammen i Sverige.
Vuxna vargar kan tas från Finland om de först behandlas mot dvärgbandmask, radiomärks och observeras i sex månader. Även vargar som vandrat in österifrån till Norge kan bli aktuella på samma villkor.

Det är några av förslagen i en ny remiss som Naturvårdsverket, Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt går ut med. Remissen handlar främst om hur smittskyddet och djurskyddet ska kunna säkerställas när vargar tas in till vargstammen i Sverige.

Vargvalpar från djurparkerI remissen framhållas att det viktigaste för att nå målet att minska inaveln är att de vargar som sätts ut inte är släkt med dagens skandinaviska population. Därför kan valpar från nordiska djurparker fungera bra för att komma igång med genetisk förstärkning av stammen. Tanken är att sätta ut dem i befintliga lyor.

 

Goda resultat i USA

Det här är det säkraste sättet ur smittskyddssynpunkt för att stärka den inavlade svenska vargstammen, anser Statens veterinärmedicinska anstalt och Jordbruksverket som svarar för riskanalys av smittor bland djur.

Att sätta ut valpar i befintliga lyor för att förstärka en vargstam har gjorts i USA med goda resultat. Om valpen är 13 veckor gammal så tas den väl om hand av de övriga vargarna i flocken, säger Susanna Löfgren, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

 

Vuxna vargar
Även ett annat alternativ att få in gener från vilda vargar föreslås i remissen. Det innebär att östliga vargar efter behandling mot eventuella smittsamma sjukdomar sätts i särskilda hägn för avel. De valpar som föds placeras i befintliga lyor i Sverige.

Smittorisker

SVA har gått igenom vilka olika smittsamma sjukdomar det finns risk att vargar kan föra med sig till Sverige. De huvudsakliga smittoriskerna gäller rabies samt två arter av dvärgbandmask.

Vår slutsats är att riskerna för rabies och dvärgbandmask är viktiga att hantera. Sverige är fritt från rabies och rävens dvärgbandmask. Det är 14 år sedan vi påvisade hundens dvärgbandmask i renskötselområdet, säger Carl Hård af Segerstad på SVA.

I remissen konstateras att det behövs en kombination av olika tillvägagångssätt för att få in nya vargar. Smittskydd och djurskydd måste också tas med i bilden.

Yttrande till remissen ska vara inne hos Naturvårdsverket senast den 8 november.

Läs hela remissen (pdf)

Förslag på metoder för insättning av vargvalpar

1. Valpar tas från nordisk djurpark.
2. Valpar tas där utländska vargar placerats och reproducerat sig.
3. Valpar tas från utländsk lya.

 

Förslag på metoder för insättning av vuxna vargar

1. Varg fångas in i Finland, avmaskas och vaccineras mot rabies, sändarförses och tas efter sex månader in i Sverige för utsättning.
2. Varg har invandrat till Norge och fångas in, avmaskas och vaccineras mot rabies, sändarförses och tas efter sex månader in i Sverige för utsättning.
3. Varg tas från ett annat land och placeras i isoleringshägn i sex månader och behandlas mot rabies och dvärgbandmask för att därefter sättas ut.
4. Varg tas direkt från ett annat land till Sverige, behandlas mot rabies och dvärgbandmask och sätts ut direkt.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram