onsdag 10 augusti

Publicerad 15 maj 2013 - 16:57

Trafikeftersök påverkar inte sjukersättning

Sjukskrivna personer kan göra avlönade trafikeftersök utan att det ska påverka nivån på sjukersättningen. Det beskedet lämnar Försäkringskassan.

I Svensk Jakt Nyheters juninummer ställdes arvodesfrågan för arbetslösa och sjukskrivna i systemet för trafikeftersöken på sin spets. I och med att eftersöken sedan årsskiftet ersätts av samhället ställs också krav på kompetens och duglighet hos förare och hundar.

Först när de kompletterande föreskrifterna från Rikspolisstyrelsen och Naturvårdsverket kommer inom kort, klarnar hela bilden för vilka regler som ska gälla.

Om sjukskrivna personer vill vara med i organisationen för trafikeftersök kommer i alla fall inte Försäkringskassans regler att vara något hinder. Det beskedet har lämnats till Jägareförbundets representant i Nationella viltolycksrådet, Daniel Ligné.

 

Ny reform

Det är en endast något år gammal reform som skapar den möjligheten. Sjukskrivna kan beställa och fylla i blanketten Arbeta med sjukersättning. Där skrivs in att man sysslar med trafikeftersök på polisens uppdrag men att man inte är tvingad att utföra alla eftersök. Man har alltså rätt att säga nej om hälsan inte medger ett eftersök, och då får kontaktmannen ringa en annan eftersöksjägare.

Reglerna medger att man kan göra eftersök upp till en inkomstnivå på ett prisbasbelopp, vilket för 2010 är 42 400 kronor. För ersättning som överstiger detta belopp dras motsvarande summa av från sjukersättningen.

Det är ändå generösa villkor. Det fordras många eftersök för att komma upp till ett prisbasbelopp, kommenterar Daniel Ligné och välkomnar att Försäkringskassan så snabbt gav svar på frågeställningen.

 

Ytterligare information

Sjukskrivna kan få ytterligare information av Försäkringskassan på telefon 0771-524524 eller genom att gå in på www.forsakringskassan.se.

En detalj i sammanhanget är att det ändå är polisen som ytterst bestämmer vilka personer som ska ingå i organisationen för trafikeftersök. Det positiva beskedet för eftersöksjägare som har sjukersättning ska alltså ses som en välkommen möjlighet snarare än en rättighet.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram