fredag 15 januari

Publicerad 31 maj 2013 - 13:54

Tjuvjägare greps på bar gärning

Fyra män greps på fredagsmorgonen och misstänks för att illegalt ha skjutit en kronhind. Foto: Magnus Rydholm

Fyra personer greps vid fyratiden på fredagsmorgonen på Nynäs slotts marker utanför Nyköping, misstänkta för grovt jaktbrott.

De fyra männen, samtliga i 20-årsåldern och hemmahörande i Stockholmstrakten, greps vid fyratiden på fredagsmorgonen av en polispatrull. Nynäs slott ligger vid kusten mellan Trosa och Nyköping i Södermanland.
– Det har förekommit en del stölder av båtar och båtmotorer i området och av den anledningen befann sig polispatrullen i området, berättar Jan Olevall vid Nyköpingspolisen för Svensk Jakt.

På bar gärning
De fyra ynglingarna greps mer eller mindre på bar gärning. En person befann sig vid tillfället vid en bil på vägen, medan övriga tre stod ute på ett gärde, ett 30-tal meter från vägen.
– Ute på gärdet påträffades en nyskjuten dräktig kronhind. Ett salongsgevär i kaliber .22 beslagtogs och kulan, av samma kaliber, hittades i kronhindens huvud, berättar Jan Olevall.
De fyra misstänkta, som saknar lokal anknytning, har i förhör erkänt att de skjutit kronhinden. De är inte frihetsberövade, men är nu misstänkta för grovt jaktbrott.
– Fel tid, fel mark, fel kaliber. Det föreligger även misstanke om att djuret skjutits från bilen. Rubriceringen i nuläget är grovt jaktbrott, säger Jan Olevall.

Ägs av landstinget
Gården Nynäs slott ägs av landstinget i Södermanlands län. Jordbruket på marken drivs av naturbruksskolan Ökna, som också sköter om jakten där. Linus Perdegård arbetar med viltförvaltningen på Nynäs slott, och han är givetvis nöjd med att de misstänkta tjuvjägarna gripits.
– Det är viktigt att all form av illegal jakt beivras. Vi har inte haft några problem med tjuvjakt på Nynäs marker, åtminstone har vi inte upptäckt något sådant tidigare. Det var oerhört skönt att polisen nu kunde gripa de här personerna på bar gärning, säger Linus Perdegård till Svensk Jakt.

Skribent

Martin Källberg

martin.kallberg@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram