fredag 19 april

Tester av vildsvinsfällor försenas ytterligare

Försöksverksamheten av vildsvinfällor försenas ännu en gång. Det står klart sedan SVA inte undertecknat sin ansökan på rätt sätt till Djurförsöksetiska nämnden.
Jag hade missat att skicka in ansökan för mig om att vara behörig ansvarig föreståndare till Jordbruksverket, säger Carl Hård af Segerstad, enhetschef för patologi och viltsjukdomar på SVA.

På grund av missen i formalia bordlade Djurförsöksetiska nämnden SVA:s ansökan vid sitt möte den 18 juni. Nästa nämndsmöte är den 27 augusti och då kommer SVA att ha sin ansökan klar för en mer omfattande studie av vildsvinsfällor.

Men det är inte alls säkert att ansökan kommer att godkännas av nämnden.

Vi vill att fällorna ska vittjas två gånger per dygn. Detta för att försöket ska vara så lika praktisk fällfångst som möjligt. Men jag har redan nu hört att Djurförsöksetiska nämnden vill att fällorna ska vittjas minst varannan timme, säger Carl Hård af Segerstad.

 

Folkes fälla godkänns inte

Hittills har tre vildsvinsfällor ingått i en pilotstudie. De testade fällorna är Folkes fälla, Lotin och Panthera G. Ingen av fällorna har i nuläget godkänts men av testerna framgår att Folkes fälla inte kommer att godkännas i nuvarande utförande.

Skadorna på de vildsvin som fångats i Folkes fälla har varit för stora för att den ska godkännas, berättar Carl Hård af Segerstad.

 

Få filmade fångster

Enligt Djurförsöksetiska nämndens krav har inget fångat vildsvin suttit i fällan i mer än två timmar. I några få fall har kameror inne i fällan visat hur vildsvinen reagerat i fångenskap.
Vi kan se att vildsvinen varit aktiva inne i fällan de första fem minuterna, sedan har de lugnat ner sig. Sedan har aktiviteten ökat igen när jägaren närmat sig fällan för att avliva vildsvinet, Carl Hård af Segerstad.
Min personliga reflektion efter att ha tittat på kamerabilderna är att vildsvinen verkar uppträda lugnare i fällan om det är mörkt i fångstutrymmet, fortsätter Carl Hård af Segerstad, som samtidigt poängterar att för få fångade vildsvin har filmats för att man ska i nuläget ska kunna drag några djupare slutsatser av filmsnuttarna.

 

Nej till filmkameror

Det är dock svårt att få film på de fångade vildsvinen eftersom det långt ifrån är självklart att landets länsstyrelser ger sitt tillstånd till att SVA får sätta upp kameror inne i fällorna. Uppsalas länsstyrelse har till exempel sagt nej till ansökan.

SVA hoppas nu kunna utöka testerna med fler vildsvinsfällor i september och att försöket ska vara avslutat vid årsskiftet. Men man påpekar även att det inte finns något lagkrav på att fällorna måste testas för att Naturvårdsverket ska kunna godkänna dem för ändamålet. Men SVA hoppas att samtliga vildsvinsfällor som godkänns först ska vara testade.
Jag hoppas att Djurförsöksetiska nämnden godkänner vår ansökan så att testerna kan påbörjas så snart som möjligt. Jag befarar annars att Naturvårdsverket kommer att godkänna ett antal vildsvinsfällor utan att vi testat dem, och det tjänar ingen på, säger Carl Hård af Segerstad.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev