söndag 24 oktober

Publicerad 27 december 2013 - 13:04

Tax skadad i vargattack

Arkivbild. Foto i hägn: Olle Olsson

– Vargarna är helt obekymrade om mänsklig närvaro, säger Jan-Olov Ragnarsson, ordförande i ett värmländskt viltvårdsområde.
I ett brev till länsstyrelsens Maria Falkevik beskriver han vardagen för jägarna i området. Vi publicerar brevet i sin helhet.

Jag vill anmäla en attack mot en jakthund (tax) som inträffade idag den 26 december 09.30. Platsen är Jonsbyn cirka fem kilometer nordöst om Molkom.
Taxen är på djursjukhuset och kommer troligen att klara sig. Angreppet skedde vid rådjursjakt cirka 200 meter från ett bostadshus och kunde avvärjas av hundens ägare. En varg var synlig på platsen och sprang därifrån. Inga skott avlossades mot vargen.
Jag som skriver till dig är ordförande i sektion A Hulteby-Jonsbyns VVO. Vi har under en längre tid observerat varg i närheten av bebyggelsen, som mest har tre varit synliga men spår efter minst fyra har konstaterats under perioden med snö. Om dessa kommer från Brattforsreviret eller ej får experterna reda ut, men vi börjar tröttna lite på att ha dessa individer så nära bebyggelse och dessutom tycks de tämligen obekymrade vid kontakter med människor.
Att det inte varit fler angrepp på hundar är en frukt av att få jagar med hund utan har mer eller mindre slutat, älgjakten har vi genomfört med vargobs i princip varje dag i området från skjutfältet i norr till Molkom i söder, älghundarna har klarat sig hitintills, men vår erfarenhet från angrepp tidigare år är att får de väl smak på hund så fortsätter det.
Vargarna har uppträtt fullständigt obekymrade även om att det varit människor i skogen, de har gått in i såtarna och passerat passkyttar på cirka 40 meter utan att bry sig!
Tyvärr skrivs inte observationer in i rovobs, kanske en frukt av att det är vardagsmat med observationer? Men i detta område så har observationer förekommit mer eller mindre frekvent under hela 2013 och dessutom även 2012.
Avslutningsvis så är inte vi boende här ensamma om detta, utan det förekommer säkert på fler ställen i Värmland. Men som jag har förstått upplägget med jakt i vinter så är det inte tillfredställande, ok för oss om det blir jakt i Brattforsreviret, men inte bra för övriga. Det är ju faktiskt ett av det mest vanligt förekommande rovdjuret i världen vi pratar om. Så de måste få respekt för människor och ett bra sätt är att börja jaga dem. Östeuropeiska vargar är betydligt mer bekymrade vid människokontakter!

Jan-Olov Ragnarsson

Skribent

Marie Gadolin

marie.gadolin@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Så maxar du Svensk Jakts app

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram