tisdag 9 augusti

Publicerad 16 maj 2013 - 09:16

Tåg dödar fler havsörnar än ammuntionsbly

Naturhistoriska riksmuseets larm om att 14 procent av havsörnarna dör av ammunitionsbly har fått stor uppmärksamhet. Björn Helander, forskare vid riksmuseet och huvudförfattare till utredningen, medger att tåg är ett större problem.

I undersökningen står det att ni hittat blyrester i magen på sex örnar.
Ja, men det gäller de 118 individer mellan 1981 och 2004. Om man granskar hela vårt material har jag hittat rester i ett 20-tal.

Så därför skriver ni i pressmeddelandet att ni vill att slaktrester ska avlägsnas och att blyfri ammunition ska användas. Räcker det inte med antingen eller för att problemet ska åtgärdas?

Jo, under förutsättning att det blir totalt blyfritt men det är inte realistiskt att tro det.

Under perioden 19812004, som undersökningen gäller, har havsörnarna ökat från knappt 100 till cirka 400 individer. Hur många unga örnar har överlevt tack vare jägares räntor?

Vi tror att jägare lämnar räntor för att hjälpa örnarna, men det är en utbildningsfråga. Jägarna skulle lära sig att lämna rester utan bly och det finns säkert redan många slaktrester som inte innehåller bly. Det är klart att det är bra för fåglarna.

Undersökningen som ligger till grund för pressmeddelandet visar att 41 procent av havsörnarna dött av kollisioner med bilar eller byggnader, 14 procent av dödliga koncentrationer bly från ammunition och att 11 procent blivit skjutna. Varför står det bara om blyproblemet i pressmeddelandet?

Det är för att det är det undersökningen handlar om. Den absolut största dödsorsaken för havsörnar är tågkollisioner och det jobbar vi också på.

Det står i undersökningen att de 14 procent som hade dödliga koncentrationer bly i kroppen hade en sorts bly som man genom analys kan knyta till ammunition. De 22 procent som hade klart förhöjda halter av bly hade bly från en annan källa än ammunition. Tycker du att pressmeddelandet förklarar detta?

Ja, vi tror ju att det är 22 procent som har förhöjda halter av bly från ammunition men vi har genom kemisk analys bekräftat 14 procent. 22 procent med förhöjda halter bly från ammunition är inte helt fel. Varifrån skulle annars blyet komma?

Tycker du att pressmeddelandet är helt objektivt?

Jag tycker inte det är något större fel på det, nej.

Det här är ett pressmeddelande som har citerats i ett flertal medier som SVT Rapport och Sveriges Radio. Tycker du inte att det är viktigt att pressmeddelandet är lika objektivt som din utredning?
Jo, det är klart jag tycker, men även om jag förstår lite av det du säger så tycker jag i övrigt att det är ett bra pressmeddelande.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram