lördag 20 april

Ta vara på råbocken

Har ni haft en lyckad premiär finns det en del efterarbete kvar. Här får du tips på hängning, sågning av trofén och även tillagande.
Allt du behöver veta för att ta hand om ditt premiärvilt.

För alla nyblivna jägare är det ett stort och nervöst ögonblick när man fäller sitt första vilt. Efter denna nya och stora händelse ska djuret passas. En helt ny erfarenhet som även den kräver noggrannhet och kunskap.
Här kan du få tips inför din första passning!

Hängning
Under jakt är den normala gången att man passar djuret, tar hem det efter jakten och hänger upp kroppen i bakbenen i hasen. Dödsstelheten inträffar då antingen när djuret ligger i skogen eller efter det att vi hängt upp det.
Ny forskning på tamdjurssidan har visat att om man hänger slaktkroppen i bäckenbenet istället för i hasen, blir köttet mycket mörare. Men när man hänger djuret i bäckenet, istället för i hasen, medför detta att musklerna i låren och ryggen blir mer utsträckta under den tid slaktkroppen hänger. Och därmed också mörare. 
Läs mer om bäckenhängning här!

Låt köttet mogna
När kött mognar sker en kemisk process där proteiner och andra ämnen omvandlas. Samtidigt bryts bindväven i hinnor och muskler ner till mindre och kortare bitar, vilket gör köttet mörare. Moget kött luktar alldeles speciellt, många tycker att det luktar tilltalande.
Ofta rekommenderas 40 dygnsgrader. Något som gäller för temperaturer upp till cirka tio grader. Över denna temperatur är det mindre lämpligt att hänga vilt, då bakterietillväxten blir alltför stor om det är varmt.
Läs mer om mogning här!

Trofésågning och tillagning
Sedan är det dags att ta hand om trofén. 
Sedan råbockens huvud tagits av måste det flås. Det går även att såga huvudet utan att först flå det, men då är det mycket svårare att lägga sågsnittet rätt. 
Det absolut sämsta är att lämna sågningen till sist och ­försöka såga det kokta och rengjorda rådjurshuvudet.
Läs mer här!

Och när köttet har mognat och det är dags att tillaga det, har du massvis med recept här att följa.
Recept!

Njut av din jakt och din råvara.
Och grattis!

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev