fredag 29 mars

Svårare att få skyddsjakt på varg

De löften som regeringen gav om utökad skyddsjakt som ersättning för licensjakten på varg har inte någon betydelse för länsstyrelsernas kommande skyddsjaktbeslut. Tvärt om har länsstyrelsernas rovdjurshandläggare uppmanats att vara extra noggranna vid sina beslut. Detta för att inte reta EU-kommissionen.

Sedan regeringen i augusti förra året gick ifrån riksdagsbeslutet om licensjakt och ett tak för vargstammen på 210 djur har frågorna om vad som ska komma istället varit många. Då sa landsbygdsminister Eskil Erlandsson och miljöminister Andreas Carlgren att en utökad skyddsjakt skulle fungera som ersättning för licensjakten.

Skyddsjakten ska kunna bedrivas som licensjakt, men det ska grundas på skyddsskäl, sa landsbygdsminister Eskil Erlandsson, bland annat.

Efter att Naturvårdsverket i förra veckan hållit ett så kallat vägledningsmöte med berörda länsstyrelser står det emellertid klart att det inte blir någon utökad skyddsjakt. Och den skyddsjakt som kommer att utföras kan definitivt inte ses som någon ersättning till licensjakten.

Tvärt om, uppmanades rovdjurshandläggarna att vara extra noggranna i sina beslut. Något som kan innebära att det blir svårare, och inte enklare, för drabbade att få skyddsjakt på vargar som orsakar skador.

Ingen skillnad
Bakgrunden är att regeringen är mycket orolig för att EU-kommissionen ska föra ärendet om den svenska vargförvaltningen vidare till domstol. En sådan process, menar regeringen, riskerar att lägga en död hand även över den begränsade förvaltning som bedrivs idag. Kanske skulle det gå så långt att Sverige inte skulle kunna fatta några beslut om jakt på varg, inte ens på individer som orsakar skada.

Därför ska man inte se Naturvårdsverkets utökning av antalet vargar som kan skyddsjagas, från 12 till 32, som att länsstyrelserna nu kan vara generösare med skyddsjaktbesluten. Siffran 32 vargar har ingen betydelse, de skyddsjaktbeslut som tas kommer att vara minst lika händelsestyrda som tidigare.

Som jag tolkar instruktionerna vi fått är det ingen skillnad mot tidigare. Det enda som hänt är att potten med skyddsjaktvargar har blivit större. Men förutsättningarna för hur den ska användas har inte förändrats, säger Lars Furuholm, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Värmland.

Enligt Lars Furuholm finns det i länsstyrelsernas direktiv inget som passar in i begreppet utvidgad skyddsjakt. Och att länsstyrelserna i vargbältet skulle kunna ta beslut om skyddsjakt i förebyggande syfte ser han som uteslutet.

Möjligen kan man i vissa fall tillämpa det i renskötselområdet. Kanske också längre söderut i Sverige där det i somras visade sig vilken stor skada en varg kan göra i fårbesättningarna, säger Lars Furuholm.

Regeringens syn
Magnus Blücher, biträdande enhetschef på miljödepartementets rättssekretariat, deltog under Naturvårdsverkets möte med rovdjurshandläggare. Han förnekar att regeringen gett några direktiv till hur skyddsjaktbesluten ska handläggas. Däremot fick de församlade ta del av hur regeringen ser på de rättsliga förutsättningarna för kommande beslut om skyddsjakt.

EU-kommissionen har förklarat att de skyddsjaktbeslut som tidigare tagits i Sverige inte är några problem. Men skulle svenska myndigheter etablera en extensiv tolkning om när skyddsjakt kan medges är vår bedömning att EU-kommissionen kommer att gå vidare med ärendet mot Sverige, säger Magnus Blücher.

Blücher säger att det finns möjlighet för länsstyrelserna att ta beslut om skyddsjakt i förebyggande syfte, innan skada har uppstått.

Men då ställs det väldigt stora krav på sambandet mellan en möjlig framtida skada och skyddsjakten, understryker han.

 

EU har full kontroll

Enligt uppgifter till Svensk Jakt har EU-kommissionen full kontroll över vad som händer inom svensk vargförvaltning. En länsstyrelse kan inte ta ett enkelt beslut om skyddsjakt på en varg utan att kommissionen omgående får kännedom om saken. Till exempel ringde man från Bryssel och bad om förklaringar omedelbart efter att länsstyrelsen i Västmanland beviljat skyddsjakt på två vargar i Skultunareviret.

Bilden av en kommission som har järnkoll på svensk vargförvaltning bekräftas av Magnus Blücher:

Om ett skyddsjaktbeslut inte beviljas får kommissionen information från jägarsidan. Om det beviljas är det miljöorganisationer som genast ser till att rapportera saken till EU. Tveklöst är kommissionen mycket välunderrättad, säger han.

Läs även:

Licensjakten på varg stoppas

Fler vargar får avlivas under skyddsjakt

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev