onsdag 7 december

”Stort betestryck och allvarliga skador”

Dialog och samverkan mellan markägare och jägare är viktigt för att vända trenden med allt större betesskador, anser Skogsstyrelsen. Foto: Olle Olsson

Den hittills största viltbetesinventeringen i Götaland är avslutad. Överlag är betestrycket mycket stort och skadorna, framförallt på tall, är allvarliga, skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Marie Gadolin Publicerad 12 juni 2014 - 09:51

Inventeringen omfattar betesskador på ungskogar i 28 av Götalands 54 älgförvaltningsområden. Resultatet ska i första hand användas av södra Sveriges älgförvaltningsgrupper, där markägarrepresentanter och jägarrepresentanter för respektive älgförvaltningsområde ingår.
– Underlag över betesskador har alltför länge saknats för Götaland. Genom årets satsning tar skogsbruket en viktig del av ansvaret för att avhjälpa kunskapsbristen. Inventeringsresultaten är avgörande för att kunna fatta väl avvägda beslut i den faktabaserade älgförvaltningen, säger Monika Stridsman, generaldirektör på Skogsstyrelsen i pressmeddelandet.

Fodertillgång
Betesskadad tall. Foto: Jan HenricsonInventeringen levererar ett underlag för beslut om hur älgstammen ska anpassas för att begränsa betesskadorna, hävdar Skogsstyrelsen. Därutöver ger den värdefull information om tillgången på älgfoder och dess kvalitet. En första analys visar att skadorna på tall är mycket höga. I flera områden har mer än var fjärde ung tall blivit utsatt för en allvarlig betesskada bara under den senaste vintern. Vidare visar undersökningen att andelen stammar som fortfarande är oskadade är oroväckande låg. En andel som riskerar att sjunka mer, då det tar flera år innan träden når tillräcklig höjd för att undslippa betesskador.

Allt mer gran
Inventeringen visar också att det blir allt mer gran i Götalands ungskogar, vilket delvis är ett resultat av att granen är mindre begärlig som föda för djuren och därför klarar sig undan betesskador i högre utsträckning.
Utöver viltstammarnas täthet konstaterar Skogsstyrelsen att tillgång och sammansättning av trädslag i ungskogen också har betydelse för att uppnå en älgstam i balans med mängden foder, där skadorna på skogen är begränsade till en rimlig nivå.
Fältarbetet har genomförts av ett flertal aktörer, däribland Skogsstyrelsen, som också ansvarar för inventeringens utformning samt för analys och sammanställning av resultat. Finansiärer är Södra Skogsägarna, Sveaskog, Holmen, Stiften i Götaland, Häradsmarken och Skogssällskapet.
– Skogsbruket har nu beslutat finansiera årligen återkommande inventeringar av cirka halva Sveriges areal, spritt över landet, säger Göran Örlander, skogschef på Södra, i pressmeddelandet.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram