fredag 16 april

Publicerad 15 maj 2013 - 15:27

Sprängare: ”Inte värdigt ett rättssamhälle”

Jägareförbundets ordförande Björn Sprängare har tagit del av vargjaktsdomen från förvaltningsrätten i Stockholm, och konstaterar att domslutet sätter ytterligare fokus på behovet av politisk handlingskraft.
Det blir allt mer uppenbart att vårt politiska och juridiska system inte klarar av att hantera frågan. Situationen är ohållbar, säger Björn Sprängare.

 

Förvaltningsrätten i Stockholm skriver i den dom som meddelades igår att den selektiva vargjakten inte förvärrar vargstammens ogynnsamma bevarandestatus och att den sker under strängt kontrollerade förhållanden. Däremot finns det andra lämpliga lösningar som är mindre ingripande än selektiv och riktad jakt efter varg för att uppnå syftet att minska inaveln i den svenska vargstammen.

Med andra ord instämmer rätten i det som Jägareförbundet och många andra intressen hävdat i diskussionerna kring varggenetiken: att jakten inte försämrar vargstammens genetik, utan om de mest inavlade individerna skjuts förbättrar stammens genetiska status. Men samtidigt säger förvaltningsrätten i domen att det finns andra sätt än jakt för att komma tillrätta med vargarnas genetik, att dessa andra metoder ska användas i första hand och att det av den anledningen var fel av Naturvårdsverket att besluta om jakt.

 

Förutsätter överklagan


Björn Sprängare

Det är med viss förvåning jag konstaterar att en domstol har synpunkter på vad Naturvårdsverkets expertis beslutat. Att domstolen har synpunkter på den rent juridiska hanteringen, det är en sak, men nu blandar sig domstolen i detaljer på ett sätt som inte är rimligt. Jag förutsätter att Naturvårdsverket kommer att överklaga domen, säger Björn Sprängare.

Enligt Sprängare är det faktum att frågan drivits till domstol av vargvärnarorganisationerna i sig ett bevis på att situationen är ohållbar.

Den här hanteringen tydliggör ännu en gång att vi måste få en helhetslösning i rovdjursfrågan. Just nu är det bara ett enda stort kaos av detaljfrågor som hamnar i domstol.

 

Det är inte värdigt ett rättssamhälle. Det är djupt tragiskt att vi staten Sverige inte kan hantera det. I nuläget klarar inte vårt politiska och juridiska system av att hantera frågan.

Vad krävs för att komma till rätta med situationen?

Det som krävs är att regeringen tar tag i frågan och beslutar om vargens gynnsamma bevarandestatus, så att vi kan skapa ordning på det här området. Just nu är alltihop en enda röra och det är i slutänden våra politiker som måste ingripa och lösa situationen, för den är ohållbar, säger Björn Sprängare.

 

Läs mer:

Förvaltningsrätt underkänner selektiv vargjakt

Länsordförande sågar vargdom

KD-kritik mot Naturskyddsföreningen

(S) oroas över vargfrågans utveckling

(FP): ”Alliansregeringen har tagit tag i rovdjursfrågorna”

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram