fredag 15 januari

Publicerad 15 maj 2013 - 16:11

Sprängare: ”En hanterbar siffra”

180 vargar i Sverige är en hanterbar siffra och kan ge grund för en långsiktig vargförvaltning, det anser Jägareförbundets ordförande Björn Sprängare, som nu efterlyser praktisk handling av myndigheterna.

Det här hänger också väldigt mycket på vad ständig genetisk förstärkning av vargstammen innebär. Att kunna klara av att sätta ut vargvalpar och sedan hålla ett jakttryck på populationen kan bli ett problem. Jag tror att det kommer att gå, men det kräver ett gott samarbete mellan myndigheter och förbundets medlemmar, säger Björn Sprängare.

Kan maximalt 180 vargar vara ett steg mot en långsiktig vargförvaltning?

Ja, det tror jag. Kan vi hantera det här på den här nivån är jag övertygad om att vi har en vargstam som är livskraftig och som vi kan hantera. Men det kräver att man sköter det, både genom att tillåta vargjakt och få in nytt blod.

 

Nödvändig vargjakt

Björn Sprängare anser att jakt på varg i vinter är avgörande för den fortsatta vargförvaltningen.

Det är helt nödvändigt att vi får jaga varg i vinter. Dels är vargstammen för stor om vi ska ligga på en nivå om 180 djur. Dels måste myndigheterna visa oss med handling att de menar allvar med att vargstammen ska vara i den här storleken. Om inte vargjakt tillåts nu kommer folk tappa förtroende för myndigheterna i ännu högre utsträckning än idag och känna sig överkörda ännu en gång.

Och det här gäller inte bara jägare. Det här gäller alla människor som är berörda av varg. Det är ett väldigt diskuterande hur vi ska få vargstammen att bli stark och hur vi ska nå dit. Men konsekvenserna för människorna som lever med vargarna har man inte brytt sig om ett endaste dugg. Det är obegripligt för mig.

 

Inte värdigt vårt land

I snart sagt varje myndighetsbeslut och utredning om varg framhålls vikten av att lyssna och ta hänsyn till dem som berörs. Men Björn Sprängare anser att det hittills bara varit ord utan täckning.

Det är det första jag tagit upp när jag började arbeta med vargfrågan. I det här fallet verkar det som om man totalt struntar i tredje man. Det är tydligen viktigt att träta om hur vargstammens numerär ska se ut och undvika jakt, men man ger fan i vad folket tycker. Det är inte värdigt vårt land och det är därför vargdebatten är så infekterad.

 

Nära förbundets policy

180 vargar ligger relativt nära Jägareförbundets policy som säger maximalt 150 vargar. Det anser Björn Sprängare är helt naturligt.

Jägareförbundets vargpolicy är fullt rimlig. Det är inte tal om att vi ska ha något slags skjutglatt gäng som är ute och ska jaga varg. Det är konsekvenserna för jakt och fårskötsel, för fäbodliv och annat som blir så förödande om vi ska ligga på en nivå på till exempel 400 vargar.

Han är också mycket nöjd med att miljöministern talar klarspråk i den här frågan.

Heder åt Lena Ek i det här fallet. Äntligen en politiker som talar klartext i vargfrågan. Det behövs, konstaterar Björn Sprängare.

 

Stöder inte Naturvårdsverket

Naturvårdsverkets förslag omfattande 380 vargar eller 38 föryngringar, samt en utsättning eller invandrad varg vartannat år kommer inte att stödjas av Svenska Jägareförbundet.

Den högre nivån är för oss helt otänkbar att jobba utifrån. Med det antalet vargar finns inget som helst utrymme för att arbeta med genetisk förstärkning och acceptans för vargen. Den lägre nivån, däremot, ser vi som en möjlig grund för att bygga en ny och långsiktig förvaltning utifrån, säger förbundsordförande Björn Sprängare.

 

Läs även:

Lena Ek: Vi vill ha en begränsad vargstam

Bengt-Anders Johansson: 180 vargar gäller

Regeringen: Max 180 vargar i Sverige

Genetiken avgör vargstammens storlek

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram