måndag 26 juli

Publicerad 15 maj 2013 - 15:48

SLU: Vildsvinsskadorna höga men inte extrema

Vildsvinen skador på gröda är inte extremt hög. Men var femte lantbrukare drabbas av skador som uppgår till 18 procent av deras totala skörd av havre, vårvete och höstvete.
Det visar en pilotstudie av Sveriges lantbruksuniversitet.

En fältstudie av grödskador orsakade av vildsvin utförd av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) på tre vanliga sädesslag på 14 gårdar i södra och sydöstra Sverige uppvisade på grödskador om upp till 840 kronor per hektar i genomsnitt, skriver SLU i ett pressmeddelande.

Studiens fältarbete utfördes under augusti och september 2012 i samarbete med Lantbrukarnas riksförbund i fem LRF-regioner: Skåne, Sydost (Kronoberg, Kalmar och Blekinge län), Jönköping, Södermanland samt Mälardalen.

Skador mättes på 44 fält hos 14 gårdar på tre olika grödor (havre, vårvete, höstvete).
En uppskattning av skadornas värde utfördes dels utifrån grödornas skadenivå, dels utifrån de enskilda lantbrukarnas totala skadenivå på de tre grödorna. I studien visade sig grödskadorna ha en genomsnittlig kostnad om upp till cirka 840 kronor per hektar.

 

Brevundersökning

Resultat från fältstudier på de tre grödorna kompletterades av en brevundersökning i vilken skada för hela gårdar med flera sorters grödor uppskattas. I studien hade en femtedel av gårdarna omfattande grödskador.

För att vara säker på att man på ett korrekt sätt mäter grödskadornas omfattning på en nationell nivå behöver man öka både provstorleken och geografisk representation.

Den aktuella rapporten indikerar att även om de genomsnittliga skadorna inte är extremt höga så kan ändå var femte lantbrukare drabbas av skador som uppgår till 18 procent (cirka 2.300 kronor per hektar) av deras totala skörd av dessa tre grödor. Denna höga kostnad för enskilda lantbrukare bör inkluderas i alla debatter rörande vildsvinsproblematiken, skriver SLU i sitt pressmeddelande.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram